ADLİ YIL AÇILIŞ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 3.09.2018| Okunma Sayısı: 1394

Toplumsal huzurun kaynağı ve toplum birliğinin olmazsa olmazları “ hukukun üstünlüğü ve vatandaşların kendilerini hukuk güvenliği ” içerisinde hissetmeleridir. Hukukun üstünlüğü”, ”Hukuk Devleti”, ”Yargı Bağımsızlığı’’ ve “Yargıç Güvencesi “ gibi  temel ilkeleri halen tartışmaya devam ettiğimiz, sadece bahsettiğimiz temel ilkelerin değil, yargıdaki sorunların ve avukatlık mesleğindeki sıkıntıların da olumsuz yönde yükseliş gösterdiği yeni bir adli yıla merhaba demekteyiz.

Ülkelerdeki yönetim sistemleri veya hükümet sistemleri değişiklik göstermekle beraber, vatandaşlarına hukuk güvenliği sağlayan daha doğru bir deyişle vatandaşların kendini hukuki güvenlik içiresinde hissettikleri ülkeleri, diğerlerinden ayıran temel etmenin, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığı olduğunu gözlemlemekteyiz. Vatandaşların kendilerini hukuki güvenlik içerisinde hissetmelerinin yegane koşulu bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin varlığıdır. Bu husus ülkemiz açısından değerlendirildiğinde ise yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda daha çok yol almamız gerektiği bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Her adli yıl açılışında dile getirilen bu konu yani yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusu ne yazık ki bu adli yıl açılışında da önemini korumaktadır. Beklentimiz bu konuda bir an önce adımların atılması ve ülkemizin hakkettiği şekliyle bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemine kavuşturulmasıdır.

Anlamsız ve gereksiz bir şekilde hızla artan Hukuk Fakülteleri dolayısıyla aramıza sürekli yeni meslektaşlarımız katılmaktadır. Neredeyse tüm mesleklere kabul için yazılı sınav şartı aranıyorken avukatlık mesleği için her yıl gündeme getirilmesine rağmen henüz mesleğe kabulde sınav şartının getirilmemiş olması büyük bir eksikliktir. Üniversite sınavında Hukuk fakültelerine müracaat için getirilen ilk yüzellibinlik dilime girme barajının oranı zaten çok düşükken, bu oranın daha da düşürülmesi yerine, oranın ilk yüzseksenbin olarak yükseltilmesi  ayrı bir garabettir. Adalet Bakanlığı tarafından dile getirilen “ Hukuk Fakülteleri için bitirme sınavı getirilmesi ” önemli ve olumlu bir gelişmedir. Beklentimiz avukatlık mesleğine kabul için de nitelikli bir sınavın bir an önce getirilmesi ve bunun yanında üniversite sınavında Hukuk fakültesi tercihi için getirilmiş bulunan barajın çok daha fazla oranda geriye çekilmesidir.

Neredeyse her adli yıl açılışında dile getirdiğimiz üzere; Her şeyden önce ülkemizde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının sadece kağıt üzerinde kalmadığı, nitelik anlamında liyakate dayalı ve nicelik olarak yeterli sayıda hakim ve savcının istihdam edildiği, yargının üç saç ayağından biri olan savunmanın üzerinden baskı ve kısıtlamaların kaldırıldığı, Avukatları yargıya ayak bağı gören anlayışı bertaraf edecek, savunma, dolayısıyla adil yargılama hakkının teminatı olan Avukatların yargısal süreçlerdeki pozisyonunu güçlendiren yeni bir Avukatlık Yasası ve Avukat’ın mesleğin doğasından kaynaklanan haklarının kullanımını zorlaştıran uygulamaları ısrarla devam ettiren, avukat ile mücadeleyi suç ve suçlu ile mücadelenin bir parçası olarak kabul eden kolluk uygulamalarının sona ermesi için ayrı bir adli kolluk teşkilatını da içeren Yargı reformunun biran önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Hukukun Üstünlüğünün, Hukuk Devletinin, Adil Yargılanmanın ve Toplumsal Barışın güvencesi olan yargının kurucu üyesi biz avukatların, geçmişte olduğu gibi bu günde de mücadelemizi birlikte sürdürme azim ve kararlılığımızla zor günlerin aşılacağına, Hukukun Üstün kılındığı günlere olan inancımızı tekrarla, yeni adli yılın adil yargılama hakkının tüm yönleriyle uygulandığı yıl olmasını diler, saygılarımızı sunarız.

Batman Barosu Başkanlığı

20.04.2024