“HUKUK OYUNCAK DEĞİLDİR”
Tarih: 17.09.2018| Okunma Sayısı: 1777

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Hukuk Oyuncak değildir

 

 

              Avukatlık yemini ile başlayan mesleğimiz aynı zamanda bu mesleği ifa ettiğimiz süre boyunca beraberinde “Hukukun üstünlüğü” mücadelesini de yürüttüğümüz uzun ve meşakkatli bir sürecin yükünü de taşımamızı beraberinde getiriyor. Mesleğimiz mücadele mesleği ve bugünkü hukuk sisteminde bu mücadelemiz hep devam edeceğe benziyor. Hukukun üstünlüğü şiarının olmazsa olmazı, tarafsız ve bağımsız bir yargı sisteminin varlığıdır. Vatandaşların hukuki güvenliği ancak tarafsız ve bağımsız bir yargı sisteminin varlığı ile mümkün olur.


                Son olarak İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanan 17 avukatın, 14.09.2018 tarihli celsede tahliye kararı verildikten sonra yapılan itiraz üzerine aynı mahkemece bu avukatların 12’si hakkında, 24 saat geçmeden yakalama kararı verilmiş olması yargı bağımsızlığı açısından derin şüpheler uyandırmaktadır. Yargılanan kişilerin kim, suçlamaların ne olduğundan bağımsız olarak adil yargılama ilkelerinden sapılması, tüm vatandaşların hukuki güvenliğini tehlikeye düşürmektedir.


                Adil yargılanma haktır, bu hakka en fazla riayet etmesi gereken kurum yargı makamlarıdır. Tahliye gerekçelerinde hiçbir değişme olmaksızın, tahliye kararının üzerinden henüz 24 saat geçmemişken Savcılık talebine rağmen tahliye edilen avukatlardan 12 si hakkında itiraz üzerine aynı mahkeme tarafından tutuklaya dönük yakalama emri çıkarılmasının ve akabinde bu 12 meslektaşımız hakkında  yeniden tutuklama kararı verilmesinin hukuki hiçbir izahatı bulunmamaktadır. Hukuki güvenlik ve Yargı bağımsızlığı Hukuk devletlerinin en temel ilkelerindendir. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği bu tutuklama kararıyla ne yazık ki bu ilkeleri temelinden sarsmıştır.


              Batman Barosu olarak, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin 12 meslektaşımız hakkında itiraz üzerine verdiği tutuklama kararını hukuki bulmadığımızı belirtir, İstanbul Barosu ile diyalog halinde konunun takipçisi olacağımızı Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız.


                                             Batman Barosu Başkanlığı

20.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.