AİHM KARARI BAĞLAYICIDIR
Tarih: 21.11.2018| Okunma Sayısı: 1289

AİHM KARARI BAĞLAYICIDIR

Selahattin Demirtaş'ın AİHS(Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) ile güvence altına alınan haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile 2017 yılında AİHM'e yaptığı başvurusu "acil süreç" işletilerek 20.11.2018 tarihinde görüşülüp karara bağlandı.

İlgili başvuru AİHM tarafından AİHS'i 5. Madde 3. fıkrası (Özgürlük Hakkının İhlalinde Karar Verilmesi ve Serbest Bırakılmayı Talep Hakkı), Özgür Seçimlerle ilgili 1.protokolün 3. maddesi (Serbest Seçim Hakkı), AİHS'in 18. maddesi yönünden (Hak ve Özgürlüklere Getirilen Sınırlamaların Öngörülen Amaç İçin Kullanılması Gereği) ihlal olduğu gerekçesi ile kabul edilmiştir. Aynı başvuru, AİHS'in 10. ve 34. maddesi yönünden de red edilmiş, ayrıca AİHS'in 5. maddesi 1 ve 4. fıkrası ile ilgili bir ihlal olmadığı yönünde karara bağlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 90. maddesi gereğince; Ülkemizin taraf olduğu AİHS,’nin iç hukukumuzun bir parçası olduğu hatta kanunlarla farklı hükümler içermesi durumunda AİHS’nin kanunlarımızdan daha üstte olduğu göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu yönü ile AİHM kararının uygulanması Anayasal bir zorunluluktur.

Ülkemizde yargıya olan güvenin artması, demokratik hukuk devleti olma niteliğinin anlamıyla yücelmesi açısından da önem arzeden AİHM kararının uygulanma süreci adil yargılama açısından da önemli bir sınav olacaktır.

Bağımsız yargının AİHM kararına uygun olarak hakkaniyet ile karar vermesi ülkemize, hukukumuza ve adalet sistemimize olan güveni artıracaktır.

AİHM kararına ilgili Mahkeme tarafından uyulması gereği kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Batman Barosu Başkanlığı

28.03.2024