ULAŞ YURDAKUL DAVASI SONUÇLANDI
Tarih: 21.11.2018| Okunma Sayısı: 1899

 

BATMANLI ULAŞ’I ÖLDÜRENLERE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

 

Balıkesir Kepsut L Tipi Cezaevinde hükümlü iken, diğer hükümlüler tarafından işkence ve eziyet ile öldürdükleri Batmanlı Ulaş Yurdakul davasında yargılamayı yürüten Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde Karar Çıktı.

 

  Batman Barosundan Avukat Nuri Mehmetoğlu ile İstanbul Barosundan Avukat Hasan Hakan Günaslan’ın başından beri takip dittikleri davada; Avukatların bir başka hükümlünün de suça iştirak ettiğinden toplam 5 hükümlünün ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istemelerine rağmen bu istek (bir kişi için) reddedildi ve 4 hükümlünün cezalandırılmaları kararlaştırıldı.

 

Sonuç olarak: Ulaş’ı öldüren hükümlülerden 4 kişiye Türk Ceza Kanununun 82/1-d (Canavarca hisle veya eziyet çektirerek) kasten adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. 2 hükümlünün de TCK 278.’e göre işlenen suçu yetkili makamlara bildirmemekten cezalandırılmasına karar verildi.

 

  İstanbul’da karıştığı bir olay nedeniyle hüküm giyen ve 10 yılı aşkın bir süre Samsun Cezaevinde kalan Ulaş Yurdakul, Balıkesir/Kepsut Cezaevine nakledildikten sonra İdare ile yaşadığı meseleler ile psikolojik sorunları da bulunan Ulaş Yurdakul’un birçok kez koğuşu değiştirildikten sonra, 14 Nisan 2016’da bazı hükümlülerin beyanına göre, bir takım hükümlülerin uslandırılmasında kullanılan ve idare koğuşu olarak adlandırılan C3 koğuşuna yerleştirildi. Burada; Batmanlı olması ve Kürt kimliği nedeniyle, terörist olarak addedilerek diğer hükümlüler tarafından (yaklaşık 8 ay boyunca) sürekli bir şekilde dövülerek 1 Ocak 2017’de öldürüldü.

 

Olay sonrasında koğuş temsilcisi ve diğer hükümlüler, bir hükümlünün olayı üstlenmesi konusunda aralarında anlaşarak aynı ifadeyi vererek olayı örtbas etmeye çalıştılar ancak, olaydan bir süre sonra hükümlülerden birinin annesiyle yaptığı telefon görüşmesinde annesine: “Batmanlı (küfrediyor) biri öldü gitti.”, “.............. teröristi.”,  “Millet dağda öldüremiyor teröristi, biz burada öldürdük” sözleri Ulaş’a yapılanları ve nedenini de ortaya çıkardı.

 

Adli Tıp Kurumu raporu ile Ulaş Yurdakul’un beden travmasına bağlı kaburga kırıklarıyla iç organ ve orta-küçük çaplı damar yaralanmasından kaynaklı iç kanama sonucu öldüğü anlaşılınca soruşturma genişletildi

 

Avukatların verdiği bilgiye göre; olayda ihmalleri olan ve ihmal nedeniyle adam öldürmeye sebebiyet vermekten cezalandırılmalarını istedikleri cezaevi yetkilileri hakkındaki ihmal ile ilgili dava Balıkesir/Kepsut Asliye Ceza Mahkemesinde devam etmekte ve bu davayı da takip edeceklerini ve ihmali olan görevli memurların cezalandırılmalarını talep etmektedirler.

 

 

 

 

 

29.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.