BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 3.12.2018| Okunma Sayısı: 1168

BASINA VE KAMUOYUNA

HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ

            Birleşmiş Milletler “Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık arttırmayı” Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kabul ettiği Sakat Kişilerin Hakları Bildirgesi’nde ise Engelli tanımı “Normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar” olarak açıklanmaktadır.

            Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 2006 Tarihli Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, 27.05.2009 Tarih - 2009/15137 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak ülkemiz de bu sözleşme de taraf devlet konumunda yer almıştır.

            01.07.2005 Tarihli 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 1.Maddesinde kanunun amacı “engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılması” olarak belirtilmiştir.

“Engelli” bireylerin, diğer tüm bireyler ile birlikte, yaşama eşit koşullarda katılımının sağlanması ile “eşit vatandaş” koşuluna ulaşılabilecektir. Nitekim Anayasamızın 10.Maddesine 13.05.2010 tarihinde eklenen fıkra ile engelliler hakkında alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olmayacağı hususu Anayasal güvence altına alınmıştır.

            Engelli bireylerin, Anayasadan, yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının karşılanması devletin sosyal hukuk devleti olmasının, vatandaşlarının eşitliğini gözetmesi yükümlülüğünün ve nihayetinde insan hakkına saygının bir gereğidir. Bu çerçevede engelli bireylerin ortak yaşama eşit bir şekilde katılmalarının önündeki tüm engellerin kaldırılmasının tüm kurum, kuruluş, özel teşebbüs ve tüm vatandaşların yükümlülüğü olduğu hususunu hatırlatmak isteriz.

            Batman Barosu olarak, engelli bireylerin önündeki tüm engellerin diğer tüm insanların “özrü” olduğunu kabul ederek, Dünya Engelliler Günü’nde, başta yerel yöneticiler olmak üzere tüm sorumluları sosyal hukuk devleti gereklerini yerine getirecek şekilde çözümler üretmeye davet ediyoruz.

Kendini sağlıklı sayan her bireyin “engelli adayı” olduğunu belirterek ilimiz özelinde; tüm kurum, kuruluş, özel teşebbüs ve tüm vatandaşları üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmeye davet ediyor, yerine getirmeyenler hakkında Batman Barosu olarak gerekli yasal girişimleri başlatacağımız hususunu,

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Batman Barosu Başkanlığı

27.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.