5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ DOLAYISIYLA YAPTIĞIMIZ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 6.12.2018| Okunma Sayısı: 1110

BASIN VE KAMUOYUNA

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir.

1789’da Fransız Ulusal Meclisi’nde okunan ve günümüzde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Kaynaklarından biri olan “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”ni kaleme alan Olympe de Gouges’a  Kadınların hukuki,politik ve sosyal alanlarda erkeklerle eşit kılınması gerektiğini bildirgede açıklamıştır.

Ülkemizde kadınlar 20 Mart 1930’da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken, 5 Aralık 1934’te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınanarak 1 Mart 1935’te 18 kadın ilk kez parlamentoya girmiştir. 1934 tarihli yasa sadece kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı vermemiş, demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımı atılmıştır.

Türkiye Cumhuriyetinde 1926-1934 yılları arasında gerçekleştirilen devrimin   büyük bir bölümü kadınların sosyal ve kültürel alanlarda,eğitim,hukukta,aile içinde çalışma hayatında,toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir.
Kayıtsız şartsız kadına oy verme hakkının verilmeye başlanmasıyla, şimdi gelişmiş ülkeler arasında sayılan birçok ülkeden çok daha önce Türkiye Cumhuriyeti bu adımı atmıştır. Buna rağmen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların seçme ve seçilme oranı açısından günümüzdeki durumu pek de iç açıcı değildir.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) insani gelişim Raporuna göre Türkiye,kadınların politik ve ekonomik hayatta yer almaları bakımından 189 ülke arasında 64.sırada bulunmaktadır.

Sayılar kadar gerçek anlamda kadının temsiliyetinin niteliği de tartışılmalıdır.

1-Siyasi partilerde, mecliste, bakanlık düzeyinde yer alan kadınlar gerçekten kadını ve sorunlarını yeterince bu platformlara taşıyabiliyorlar mı?

2-Kadını ön planda tutan ve kadın odaklı çalışmalar başlatan, yürüten kaç kadın siyasetçimiz var? Bu sorulara verilecek cevaplar kadının siyasette olması gereken yeri bize gösterecektir.

Kadınlarımızın, sahip olduğu haklarının bilincine varmaları büyük önem taşımaktadır. Kadınlarımız ekonomik ve sosyal yaşama katılımda, karar verme süreçlerinde daha etkin rol oynamalı, siyasal alanda daha yüksek oranlarda temsil edilmelidirler.

Bu nedenle;

1-Kadınlarımız Karar alma mekanizmalarında yer almaları için ideal %50 kadın kotası hedeflenmeli en az %40 kadın kotası uygulanmalıdır.

2- Kadınlarımızın öncelikle toplum içerisinde var olmak için mücadele ettiği bir ülkede onların siyasete tam ve aktif  katılımını sağlamak için pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımların bir an önce yapılması gerekmektedir.

Kadının yaşamın her alanındaki sorunlarının çözümlenmesi, bilinçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi için çalışmalarımız devam edecektir.

Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84.yıldönümünü kutluyor ve  bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 05/12/2018

BATMAN BAROSU