Tarih: 22.05.2019| Okunma Sayısı: 900

20 Mayıs 2019 tarihinde Şanlıurfa İli, Halfeti İlçesinde 38 Vatandaşımızın gözaltına alındığı ve gözaltında işkenceye maruz kaldığına ilişkin iddialar yerel ve ulusal basında yer almıştır.

Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak öncelikle 21. Yüzyılın globalleşen dünyasında; ülkemizin hala insanlık onuruyla bağdaşmayan kötü muamele ve işkence iddialarıyla gündeme gelmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz.

Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin işkence yasağı başlıklı 3. Maddesinde belirtildiği üzere “Hiç kimse kötü muamele veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz” hükmü ve yine Anayasanın 17. Maddesinde belirtildiği üzere “ kimseye işkence ve eziyet yapılamaz” hükmü birlikte değerlendirildiğinde net bir şekilde ifade edebileceğimiz üzere kötü muamele ve işkence insanlık onuruna aykırıdır ve asla kabul edilemez.

Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak söz konusu işkence iddialarına ilişkin olarak yetkili mercileri etkin bir soruşturma yapılarak sorumluların ortaya çıkarılması ve  haklarında gerekli idari ve adli işlemlerin yapılması hususunda görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

Konuyla ilgili olarak sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi

26.04.2024