20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.11.2019| Okunma Sayısı: 722

 

BASINA VE  KAMUOYUNA

          

 

            20 kasım, 1989’da BM tarafından çocuk hakları sözleşmesiyle çocuk haklarının yasalarla tanınmasının kutlandığı bir gündür. Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Çocuk hakları kanunen ve ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsinin birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.

            TOÇEV’in ‘çocuk hakları perspektifinde Türkiye’de risk altındaki çocuklar sempozyumu’ çalıştay raporunu bir basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre; çocuk işçi sayısının 2018 itibariyle 2 milyona yaklaştığı vurgulandı. Çalışan her 10 çocuktan 8inin kayıt dışı olduğunun da altı çizildi. TUİK’in 2019 daki verilerine göre 2016 yılında güvenlik birimleri mağduru olarak gelen veya getirilen 158 bin 343 çocuk bulunduğu raporda yer aldı. Bunların 16 bin 877sinin cinsel suçlar sebebiyle mağdur olan çocuklardan oluştuğu ve cinsel şiddete maruz kalan çocukların %87sinin kız çocuğu olduğu da belirtildi. Bu istatistikler de gösteriyorki çocuk hakları sözleşmesine rağmen dünya genelinde ve özelde ülkemizde çocuk hakları konusunda iyi sonuçlar elde edilememiştir.           

            Bu kapsamda çocukların korunabilmesi için ebeveynlerin, eğitim kurumlarının çocuk gelişimi konusunda daha derinlemesine bilgi sahibi olabilmesi için eğitimler düzenlenmeli ve çocuklara hakları öğretilmelidir. Suça sürüklenen çocuklarda öncelik hapis değil tedbir kararları olmalıdır.

            Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocuklarımızın her türlü şiddet,taciz ve tecavüzden uzak, çocuk işçiliği denilen vahşi kapitalist sömürünün oyuncağı olmayan, çocukların sadece koşulsuz sevgi, şevkat ve emekle yoğrulmuş hayatlara sahip olabilmeleri için çocuklarımızın sesi olmaya çalışarak, daha sağlıklı yarınlara sahip olabilmeleri için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Unutmayalım ki çocuklar yarınlarımızın teminatıdır. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimiz istiklal ve istikbalimizin umutlarıdır. Tüm çocukların gülümseyebildiği bir dünya dileğiyle, Dünya çocuk hakları günü kutlu olsun.

 

Batman Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

19.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.