BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 3.12.2019| Okunma Sayısı: 628

 

Basın Açıklaması

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü…

1992 yılından bu yana  3 Aralık Günü engelli bireylerin haklarına ve sorunlarına dikkat çekildiği bir gündür.  Toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık arttırmayı amaçlamaktadır.  Çünkü engellilik konusu yalnızca engelli bireyleri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimini ilgilendiren önemli bir konudur.

Üzerinde durulması gereken 2 husus var:

1-) Engelli olmak bir tercih değildir, hiçbir engelli birey bu sonucu istememiştir. Engelli olmak bir sonuçtur. Unutulmamalı ki hepimiz bir engelli adayıyız

2-) Bir diğer husus engelli bireylere karşı takınılan acıma, dışlama, hor görme sosyal hayatta onlara karşı ikinci sınıf muamelesi derhal terk edilmelidir. Bilinmelidir ki bu davranışları onları bunalıma ve hatta intihara kadar götürmektedir.

Türkiye özelinde engelli bireylerimiz maalesef dünya standartları altında hizmet görmekte, engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılara karşı cevap vermekte yetersiz kalmaktadır. Şöyle ki;

TUİK (3 Aralık 2018 tarihli) verilerine göre, Türkiye’de çeşitli sakatlıklar ve kazalar sonucu becerilerini yitirmiş kişiler de dahil 9 milyon engelli bireyimiz var. Ancak, 9 milyon engelli bireyimiz sosyal alanlarda, eğitim ve istihdam alanında kendine yer bulamamaktadır. 9 milyon arasında ilköğretim eğitimi oranı yüzde 7, üniversite eğitimi oranının ise yüzde 1 olarak kalmaktadır.

Engelli bireylerin istihdamına yönelik politikalar onların iş sahibi olmaları yönünde sıkıntıları bitirememektedir. Çeşitli yasalarla bu sorunun üzerine gidilse de uygulamada epey sıkıntılar yaşanmaktadır.

Sosyal devlet, gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla görevlidir. Devlet engelli bireylerin bu sorunlarına karşı hareketsiz kalmamalıdır, sorunlarını çözmeli ve onlarla daha çok dayanışma halinde olmalıdır. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, baroların gerekli mercileri bu konuda gönüllü bir çok kurum ve kuruluşun  da toplumun gözünde dezavantajlı duran bu bireylerin sorunlarına karşı  tepkisiz ve duyarsız kalmaması gerekir.

Biz Batman Barosu olarak yaşama sevinci ile hayata tutunan bütün engelli bireylerin  sadece bir gün değil her gün yanındayız.

Kamuoyuna duyurulur.

BATMAN BAROSU Av. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.