BASIN VE KAMUOYUNA
Tarih: 5.12.2019| Okunma Sayısı: 621

BASIN VE KAMUOYUNA

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü… Bugün, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü.
5 Aralık 1934 Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı.
Şöyle ki; 1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek Yürürlüğe giren Medeni Kanun ile erkeklerle eşit haklara sahip olan Kadınlara, TBMM tarafından 3 Nisan 1930’ da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma hakkı tanınmış ve Bu seçimde şehir meclislerine girebilen ilk kadınlarımız İzmir’de Hasane Nalan ve Benal Nevzat; İstanbul’da  Rana Sani Yaver,Seniye İsmail, Ayşe Remzi, Nakiye ve Latife Bekir olmuştur.
 TBMM tarafından 26 Ekim 1932’ de kabul edilen bir yasa ile Kadınlara muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış ve Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde Gül Esin ilk kadın muhtarı olmuştur. 8 Ekim 1934’ de kabul edilen ve 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren yasa ile “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” tanınmıştır.

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının hemen ardından 08 Şubat 1935 genel seçimlerinde TBMM’ye 18 kadın milletvekili olarak girerken,ülkemizde yapılan  2015 genel seçimlerinde ise TBMM’ye sadece 82 kadın milletvekili, 24 Haziran genel seçim sonuçlarına göre Meclise giren Kadın millet Vekili sayısına ulaşmıştır.

Yani TBMM’de ülkenin yarı nüfusunu oluşturan kadınların temsil oranı sadece %15 civarındadır.
Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların,tarih boyunca erkeklerle aynı haklara sahip olmadıkları bir gerçektir.Bu durum ise kadın hakları ve siyasi temsilde kadınlara da tanınan fırsat eşitliği anlamında yasalarla tanınan hakların üzerinden 85 yıl geçmesine rağmen yerimizde saydığımızın en açık göstergesidir.
Bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına verdiği değer ve haklarla doğru orantılıdır.“Kadınlar toplumumuzu şekillendiren ve çağdaş toplumun en önemli yapıtaşlarıdır. Ancak günümüzde 600 milletvekilinin 96’sı kadınlardan oluşuyor. Kadınlarımız siyasal haklarından seçilme hakkını yeterince kullanamıyor. Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi, yaşamın her alanında giderek cinsiyet ayrımcılığının kökleşmesine sebep olmaktadır. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının tam anlamıyla yaşama geçirilmesi için, önümüzdeki engebeli yolun aşılması gerekmektedir. Kadınlarımız, toplumda layık olduğu yeri almalı; siyasette, sporda, sanatta, bilimde son derece başarılı olan kadınlarımızın sayısının artmasına fırsat verilmelidir.
Ülkemizde ve dünyada kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve insanca yaşama isteğinin giderek güçlendiği bir dönemde ; Siyasi partilerin kadın aday kontenjanlarının arttırılmasını ve temsil de fırsat eşitliği sağlanmasını talep ediyoruz. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında ve mecliste eşit sayıda yer almasını istiyoruz.
Kadının yaşamın her alanındaki sorunlarının çözümlenmesi, bilinçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi için çalışmalarımız devam edecektir.
 Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak,Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85.yıldönümünü kutluyor ve  bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

26.04.2024