BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 7.03.2020| Okunma Sayısı: 1981

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

            06.03.2020 tarihi itibariye sosyal medya üzerinden yoğun bir şekilde Batman Barosu tarafından  “ Basın Açıklaması Yapmış Kadınlar Hakkında Soruşturma Açıldı” şekliyle paylaşımların yapıldığı müşahede edilmiştir. Paylaşımların bir kısmının bizzat Baromuz üyesi meslektaşlarımız tarafından yapıldığını, bu paylaşımlar gerekçe gösterilerek Baromuz üyesi olmayan kişiler tarafından da bu paylaşımlar ve Baromuz hakkında yorumlar yapıldığını, bazı paylaşımların hakaret ve küfür içerdiği, diğer bazı paylaşımların haksız ve gerçek dışı olduğu ve bazı paylaşımların ise izandan yoksun ve vicdan sınırlarını aştığını üzülerek belirtmek isteriz. Bu paylaşımlar dolayısıyla gerekli yasal süreçlerin işletileceğinin bilinmesi gerektiğini hatırlatırız. Konu ile ilgili olarak;

1-  Batman Barosunda mini etekli bir kadın avukatın fotoğrafının çekilip arkadaş guruplarında paylaşıldığı iddiasının Baroya bildirilmesi üzerine konu ile ilgili olarak derhal soruşturma açılması kararı alınmıştır.

2- Soruşturma kararı alındıktan bir gün sonra, soruşturma açıldığının bilinmesine rağmen ve soruşturma sonucu beklenmeksizin Bazı Kadın Meslektaşlar tarafından Batman Barosu Hizmet binasında konu ile ilgili basın açıklaması yapılmıştır.

3- Yapılan Soruşturmada konu ile ilgili bilgisi olduğu düşünülen meslektaşların bilgi ve görgüsüne başvurulmuş, bu bilgi ve görgüler ışığında ortada ne bir mağdur, ne bir fail ne de isnat edilen fiile ilişkin çok az dahi olsa emare elde edilememesi üzerine, bunun ile de yetinilmemiş, konu ile ilgili olarak Batman Barosu üyesi tüm meslektaşlara ellerindeki bilgi veya görgülerinin bulunması halinde Baroya müracaatları için sms yoluyla çağrıda bulunulmuştur. Ancak bu konuda da Baromuza meslektaşlar tarafından ulaştırılan tek bir bilgi veya görgü olmamıştır.

4- Bunun üzerine Batman Barosu Yönetim Kurulu tarafından iş bu iddia ile ilgili olarak açılmış bulunan soruşturma sonlandırılmış ve konu ile ilgili olarak Meslektaşlarımıza bilgilendirme açıklaması gönderilmiştir. Bu bilgilendirme açıklamasını da basın açıklamamızın ekinde sunuyoruz.

5- Sosyal Medya üzerinden yaratılan algının aksine “ Mini etekli fotoğraf çekimi” olayının Batman Barosunda gerçekleşmediği, ortada ne bir mağdur ne de bir fail bulunduğu hususları yürütülen bu soruşturma ile açıklığa kavuşturulmuştur.  Özellikle Batman Barosu tarafından bu olayın üstünün kapatıldığı şekliyle yaratılan algının yukarıda açıklandığı üzere Batman Barosu olarak yürütülen soruşturma ve olayı tüm yönleriyle aydınlatma çabası göz önünde bulundurulduğunda, bu yaratılan algının kelimenin tam anlamıyla vicdansızlık olduğunun altını çizmek isteriz.

6- Bu soruşturma sonlandırıldıktan sonra Baromuza kayıtlı 3 meslektaş tarafından verilen üç ayrı dilekçe ile 06.12.2019 tarihinde yapılan basın açıklaması ile ilgili olarak Batman Barosuna şikâyette bulunulmuştur. Bu şikâyet Batman Barosu Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmiş, muhakkik tayini suretiyle konu ile ilgili inceleme yapılması kararı alınmıştır.

7- Vatandaşların avukatlar aleyhine yaptığı şikâyetlerden farklı olarak Meslektaşların birbiri hakkında yaptıkları şikayetler konusunda Yönetim Kurulunca mutat bir şekilde inceleme kararı alınmaktadır. Çünkü hem şikâyet eden hem de şikâyet edilenler avukat kimliğine sahiptir. Bugüne kadar avukatların birbiri aleyhine yaptıkları tüm şikâyetlerde mutat olarak inceleme kararı alınmıştır. Alınan inceleme kararı bazı meslektaşların kimliği dolayısıyla alınmış bir karar değildir. Baromuzun mutat uygulaması bu doğrultudadır. Konu ile ilgili Batman Barosu Yönetim Kurulunun almış olduğu inceleme kararını sosyal medyada disiplin soruşturması olarak lanse etmenin iyi niyet ile bağdaşmadığını belirtmek isteriz. Üstüne basarak belirtiriz ki;  herhangi bir meslektaşımız hakkında kendisinin ismi ile açılmış bulunan bir disiplin soruşturması yoktur. Sadece konu ile ilgili olarak inceleme başlatılmıştır. Bu inceleme neticesinde Muhakkik tarafından bir rapor hazırlanacak, hazırlanacak rapor Yönetim Kurulunda görüşülecek ve gerekirse meslektaşlarla ilgili disiplin soruşturması açılıp açılmaması yönünde karar alınacaktır.

8- Tüm bu anlatılanlar karşısında özellikle sosyal medyada “ mini etekli fotoğraf çekimi iddiası ile ilgili konunun üstünün örtüldüğü ve fakat bu konuda açıklama yapan meslektaşlar hakkında disiplin soruşturması açıldığı ” şekliyle yaratılan algının gerçek dışı olduğunu, bazı paylaşımların izan ve vicdandan yoksun olduğunu belirtir, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız. 07.03.2020

 

 

                                                                                  Batman Barosu Başkanlığı

 

 

 

EKİ: 18.12.2019 tarihinde meslektaşlara gönderilen açıklama yazısı

 

MESLEKTAŞLARIMIZIN BİLGİSİNE

 

 

Toplumdaki erkek egemen anlayışın bir neticesi olarak tam karşımızda duran bir gerçek var ki; Kadın, eşit ve özgür bir yurttaşın sahip olduğu en temel insan hakları dahi kendisine reva görülmeyen bir anlayışın mağduru konumundadır. Bebeklik çağından itibaren bireylere dayatılan ve bilinçaltına işlenen kadının edilgen ve ikinci sınıf olduğu algısı sonucunda üzüntüyle müşahede etmekteyiz ki; kadına karşı fena muamele ve kadın cinayetleri her geçen gün artarak devam etmektedir. Kadınları, sahip olunan bir meta olarak gören eril algının karşısında; dövülen, kötü muamele gören, her türlü şiddete maruz bırakılan ve hor görülen kadın bireylerin hak mücadelesine koşulsuz destek vermek, demokratik toplumun en zaruri gerekliliklerindendir.

Bu bağlamda Batman Barosu, geçmişten bugüne, kadının toplumsal alanda hak ettiği eşit ve özgür birey statüsüne sahip olması için verilen mücadeleyi koşulsuz bir dayanışmayla desteklemiş ve sonuna kadar desteklemeye devam edecektir. Bunun yanında Batman Barosu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması, yasaların uygulanmasındaki cinsiyetçi adaletsizliklerin bertaraf edilmesi ve kadının ekonomik özgürlüğüne kavuşması amacıyla, hukuki ve vicdani sorumluluk gereği, üzerine düşen bütün görevleri yerine getirmek için yoğun bir çaba içerisinde olmuştur, olacaktır.

 

Baroların asli görevlerinden en önemlisi insan hakları savunuculuğudur. Batman Barosu ise gelenekleriyle yaşayan bir hukuk ve insan hakları kurumudur. Batman Barosu’nun geleneğinde hiçbir zaman kadın-erkek ayrımı olmamıştır. Her ne koşulda olursa olsun Baromuz mensupları, ilişkilerini eşitlik temelinde şekillendirmiş ve buna uygun davranmaya riayet etmişlerdir. Batman Barosu, her mensubunun düşüncelerini eşit ve özgürce ifade ettiği büyük bir ailedir.

Bilindiği üzere 06.12.2019 tarihinde bazı kadın meslektaşlarımızca, Batman Barosu’na mensup bir erkek meslektaş tarafından bir kadın meslektaşın mini etekli fotoğrafının çekildiği ve iletişim gruplarında paylaşıldığı iddiasını içeren bir basın açıklaması yapılmıştır.

Söz konusu iddianın gündeme gelmesinin akabinde Baro Yönetim Kurulunca meselenin üzerinde hassasiyetle durulmuş ve basın açıklamasından iki gün önce, yani 04.12.2019 tarihinde, iddiayı araştırmak üzere re’sen disiplin soruşturması başlatılması kararı alınmıştır.

Başlatılan disiplin soruşturması kapsamında, iddia edilen olaya ilişkin bilgisi veya görgüsü olduğu düşünülen bazı meslektaşların beyanları alınmak suretiyle somut verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak bilgisine başvurulan meslektaşlar söz konusu iddia ile alakalı olarak, duyumdan öteye geçmeyen, somut bilgi veya belgeye sahip olmadıklarını ifade etmişlerdir. Bunun üzerine, sözü edilen iddianın tüm gerçekliğiyle ortaya çıkarılması için 14.12.2019 tarihinde meslektaşlarımızın tamamına gönderilen telefon mesajı ile elinde bilgi veya belge bulunduranların Baromuza bildirimde bulunması talep edilmiştir.

Yapılan çağrı kapsamında failin ve/veya mağdurun kim olduğuna ilişkin bir bilgi de dâhil olmak üzere, Baromuza ulaştırılmış herhangi bir veri mevcut değildir.

Batman Barosu Yönetim Kurulu tarafından sözü edilen iddianın haber alınmasından itibaren üç yöneticimiz muhakkik olarak tayin edilmiş ve iddia bütün yönleriyle soruşturulmuştur. Yapılan soruşturma, alınan beyanlar ve hazırlanan muhakkik raporu neticesinde; iddia edilen vakıanın gerçek olup-olmadığına, failin veya mağdurun kimliğine, vakıanın yaşandığı yer veya zamana ilişkin hiçbir somut veriye ulaşılamamış olup soruşturma ile ilgili olarak 18.12.2019 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında disiplin kovuşturması yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir.

 

Bilgilerinize saygı ile sunulur.

 

 

 

 

 

BATMAN BAROSU YÖNETİM KURULU

28.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.