BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 13.03.2020| Okunma Sayısı: 864

 

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Şanlıurfa merkezli yürütülen operasyonla, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Şırnak illerinde Avukat meslektaşlarımızın ev ve bürolarına baskınlar yapılmış, aramalar gerçekleştirilmiş ve Avukat meslektaşlarımız gözaltına alınmıştır.

Şanlıurfa Barosundan meslektaşlarımız Av. Emin Baran, Av. Hidayet Enmek, Av. Sevda Çelik Özbingöl, Av. Cemo Tüysüz, Av. Şeyhmus İnan, Av Metin Özbadem, Av. Hüseyin İzol evlerinde ve bürolarında arama yapılarak gözaltına alınmışlardır.

Diyarbakır'da 4 avukatın adreslerine düzenlenen baskında 2 avukat gözaltına alınmış, 2 avukat ise adreslerinde bulunamamıştır.

Şanlıurfa Barosunun ilk açıklamasında: “Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda vatandaş, gardiyan ve Şanlıurfa barosuna kayıtlı yedi meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Aynı şekilde yine bu dosya kapsamında Diyarbakır ve Şırnak barolarına kayıtlı meslektaşlarımızın da gözaltına alındığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Baromuz meslektaşlarımızla ilgili olarak olağan gündem ile toplanmış ve süreci yakından takip etmektedir. Meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağız. Tüm meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunulur.” Bilgisi verilmiştir.

Dosyası hakkında verilmiş bulunan kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı, yeterli bilgi alınmasını engellediği gibi, soruşturmanın hukuka uygun yürütülmediği şüphesi ile birlikte adaletin sağlanması ve silahların eşitliği ilkelerine aykırıdır.

Gözaltına alınan avukatların, cezaevlerindeki mahpuslar arasında iletişim kurdukları gerekçe gösterilerek, "terör örgütün yardım etmek" iddiaları avukatlık mesleğinin doğasına aykırıdır, zira avukat her müvekkili ile görüşebilmektedir.

Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın, açıklamasında: “ Türkiye’de şu anda en risk altında olan meslek grubu avukatlar. Bunun nedeni ise; gün geçtikçe artan hak ihlalleri ve avukatların buna karşı sergiledikleri tutum ve itirazdır.  Avukatlar ve barolar hukuksuzluklara karşı itirazlarını yükselttikçe hedef alındıklarını “ belirtti.

Edinilen ilk bilgilere göre, meslektaşlarımızın, 5271 sayılı CMK 100. Madde kapsamı dışına çıkılarak, gizli tanık beyanlarına dayanılıp, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek ve avukat-müvekkil gizliliği ihlal edilerek, hukuki dayanaktan yoksun ve usüle aykırı elde edilen delillere dayanılmak suretiyle, haksız ve matbu gerekçelerle gözaltına alındığı anlaşılmaktadır.

Avukat olup Avukatlık mesleğini fiili olarak icra eden ve bu nedenle, hemen her gün adliye ve kollukta olan meslektaşlarımız, davet üzerine gelebileceğinden, istenilen zamanda ifadeye çağırabilme imkanı varken gözaltına alınmalarında, somut ve hukuki gerekçe bulunmamaktadır.

Bu nedenlerle, kaçma şüphesi olmayan ve istenildiğinde gelebilecek meslektaşlarımıza; ancak zorunlu hallerde başvurulması gereken tedbirlerin uygulanmasına karar verilmesi haksız ve hukuksuz olduğu gibi, yargıya olan güvenin de ortadan kalmasına sebebiyet verdiği kanaatinde olmakla,

Meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ettiğimizi ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.

 

BATMAN BAROSU AV. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

 

 

 

 

20.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.