"KAPANMAYAN YARA HALEPÇE"
Tarih: 17.03.2020| Okunma Sayısı: 848

HALEPÇE’Yİ UNUTMADIK

            16 Mart günü, l988 yılında Devrik Irak yönetimince Halepçe’ye kimyasal silahlarla saldırıldığı ve altı binden fazla Kürt insanın katledildiği gündür.

            Helpçe Katliamı; Irak dikatatörü Saddam’ın emri ile başlatılan, 12 Mart 1988’de başlayıp 1989’a kadar süren ve Kuar-ı Kerim suresi ile isimlendirilen Enfal harekatının en zalim ve gayriinsani saldırılarından biridir.

            Kürtlerin soykırıma uğratıldığı Enfal harekatında sayısı tam bilinmeyen yüzbinlerce insan öldürüldü veya yok edildi.

            Sekiz aşamalı Enfal operasyonlarının ilkinde, Süleymaniye Dola Cafeti (Caf Vadisi), ikincisinde Süleymaniye/Karadağ bölgesi, üçüncüsünde Süleymaniye/Germiyan, dördüncüsünde, Erbil/Koye (Köysancak) ve Süleymaniye/Çemçemal bölgeleri, Şivan, Taktak ve Akçeler ilçeleri, beş, altı ve yedinci operasyonda ise Rewandız ve Şaklava ilçeleri hedef alındı. Sekizinci ve son operasyon, Duhok dahil Behdinan bölgesinde gerçekleştirildi.

            Özetle Enfal harekâtı; Kürt halkına ve Kürt halkının köylerine, tarım alanlarına, yaşadıkları bölgede bulunan altyapıya, yollara ve benzeri yaşam alanlarına yönelik sistematik saldırıların olduğu bir soykırım harekâtıdır.

            Tam olarak bilinmemekle birlikte; bu operasyonlarda 182.000 kişinin katledildiği, 30 ilçe ve 4500 yerleşim yerinin yok edildiği, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilisenin yıkıldığı, 1 milyonu aşkın insanın yerinden edilerek göçertildiği, sağ kalabilenlerin Türkiye ve İran’a kaçırtıldığı kabul görmektedir.

            Halepçe katliamı, bu korkunç katliamların ilki olmadığı gibi sonuncusu da değildi. Soykırım operasyonlarının diğer aşamalarında da kimyasal silahlar kullanılmıştı. Ancak Halepçe’de gerçekleştirilen operasyonun bugüne kadar yaşanan saldırıların en acı verenlerden biri olması, İranlı gazetecinin tabiri ile yaşamı dondurmuş olması ve bilhassa çok sayıda çocuğun öldürülmüş olması gibi etkenler ile Kürt soykırımının sembolü haline gelmiştir.

            Halepçe katliamı; evinde oturan insanlar, koşuşan çocuklar, göğüslerinde çocuklu kadınlar ile birlikte tüm doğal yaşamı, hayvanları ve ağaçları da öldürmüştür. Ve insanlık, Halepçe’de yaşanan insanlık dramına ne yazık ki sessiz kalmıştır.

            Başta ABD, Avrupa ve diğer batılı devletler, İran-Irak savaşında Irak’ı destekledikleri için bu vahşete sessiz kalmıştır. Diğerleri de Kürtlerin çığlığını duymamış ve katliamı görmemiş/görmezden gelmiştir.

            Soykırım yapılırken, medeniyet timsali batılı devletler tarafından, Saddam ve rejimine karşı konulmamış, kınanmamış, tepki gösterilmemiştir. Ancak biz unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.           

            İnsan hakları ve demokrasiyi savunan, insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden biz Batman Barosu ve Batman Barosu Av. Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi Olarak; Kürtlere yapılan soykırımı kınıyor ve tüm kurum ve kuruluşlarca, bu katliamın soykırım olarak tanınmasını istiyor ve tekrar ediyoruz:           

            Halepçe katliamını unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.

    

BATMAN BAROSU AV. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

 

26.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.