CORONA VİRÜSÜ İLE İLGİLİ OLARAK MESLEKTAŞLARIMIZA VE VATANDAŞLARIMIZA DUYURU
Tarih: 17.03.2020| Okunma Sayısı: 2604

MESLEKTAŞLARIMIZA VE VATANDAŞLARIMIZA DUYURU

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ) 2 Mart 2020 tarihi itibariyle CORONA VİRÜS (COVİD-19) salgınıyla ilgili PANDEMİ ilan edilmiştir.

Ülkemizdesalgını önlemeye ve korunmaya yönelik gerekli ve zorunlu tedbirlerle ilgili yetkili kurumlarca yapılacak duyuru ve önlemlere uyulması son derece önemlidir.

Adliyelerde de salgına karşı üst düzeyde tedbir alınması kaçınılmaz olmuştur.

HSK;tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesi ile gerekli görülen hallerde SEGBİS uygulaması kullanılması yönünde tavsiye kararı almıştır.

Bukapsamda olmak üzere; BATMAN – SASON – KOZLUK - Başsavcılıkları, Batman Adalet Komisyon Başkanlığı, Baro Başkanlığımız, Batman İdare Ve Vergi Mahkemesi Başkanlıkları,Tüm İdari Birimler İle yapılan değerlendirme ve öneriler üzerine, BATMAN Ve Mülhakat ilçe Adliyelerini kapsayacak şekilde birtakım önlem ve tavsiye kararları alınmıştır. Bu kapsamda;

1.) İki hafta süreyle; BATMAN ve bağlı tüm Mülhakat Adliyelerinde, tutuklu dosyalar ve ivedi işlere yönelik işlemler hariç olmak üzere; uygulama birliği sağlamak ve Adliyelerde topluca bulunmayı engellemek üzere, tüm duruşma ve keşiflerin ertelenmesi, işlemlerin dosya üzerinde yapılması hususunda karar alınmıştır. HSK-Adalet Komisyonu veBaşsavcılıklarınkararlarının tavsiye niteliğinde olduğu dikkate alınarak her bir Mahkemece belirli tarihlerde yeniden değerlendirme kararı alınmıştır.

2.) BATMAN vebağlı Mülhakat Adliyelerindeki Mahkemelerin ortak uygulama yapacağı bildirilmiştir.  Ceza Ve Hukuk Mahkemelerine mazeret dilekçesi gönderilmesinin gerekmeyeceği belirtilmiştir. Hak kaybına yol açılmaması için mazeret dilekçesi verilmesi ve her bir Mahkemeninfarklı tarihte yeniden değerlendirme yapacağı dikkate alınarak duruşmaların günlük olarak takibi meslektaşlarımıza tavsiye olunur.

3.) Stajyer Meslektaşlarımızın, 2 hafta süreyle staj geçiş tarihleri dışında Adliye stajlarından muaf tutulması yönünde karar alınmıştır. Stajlarının ikinci 6 ayında bulunan Stajyer Meslektaşlarımıziçin büro stajlarının 2 hafta süre ile muaf tutulması ve bu hususta stajyerlere iki hafta devam şartı aranmaması kıdemli Meslektaşlarımıza tavsiye olunur. BaromuzcaStaj Eğitim Ve Çalışmalarının tamamı 2 hafta süreyle ertelenmesi kararı alınmıştır.

4.) Batman İcra Müdürlüğünde 2 hafta süreyle fiziksel teması gerektiren iş ve işlemler (fiili haciz, kıymet takdiri, icra dairelerine katip ve personel gönderme, dosya getirme - kontrolü vb)işlemlerin ertelenmesi kararı alınmıştır. Bu erteleme kapsamına ivedi işler (ihtiyati haciz, ihtiyati tedbirler ve çok ivedi işler) dahil değildir.

Taleplerin UYAP sistemi üzerinden yapılması hususunda Adalet Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tavsiye kararı doğrultusunda meslektaşlarımızdan konuya dair hassasiyet beklenmektedir. Meslektaşlarımızın, stajyer meslektaşlarımızın ve çalışanlarının; astım, diyabet, kalp rahatsızlığı olanlar ile 50 ve üzeri yaş grubunda olanlar başta olmak üzere, acil ve zorunlu iş ve işlemler dışında mümkün olduğunca adli birimlere gelmemeleri, işlemlerini UYAP Portalından yapmaları tavsiye olunur.

5.)Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklu dosyanın taraf yakınları ve ivedi işleri olduğunu ispatlayanlar dışındaki vatandaşların adliyelere girişi yasaklanmıştır.

6.)Duruşma yapacak Mahkeme olması halinde duruşma için mazeret verilmesi ve mazeret veren karşı tarafa da anlayış gösterilmesi tavsiye olunur

7.)Adliyelerde mümkün mertebe Avukat Odalarının ve asansörlerin kullanılmaması tavsiye olunur

8.)Baro Başkanlığımızca önceden duyurusu ve ilanı yapılmış tüm konferans, eğitim ve sosyal etkinliklerimizin ileri bir tarihe alınmasına karar verilmiştir..

9.) Baro Başkanlığımızca temin edilen cübbelerin bir süre meslektaşlarımızın kullanımına sunulmaması ve mevcut cübbelerin temizlenmesi kararı alınmıştır. Tüm meslektaşlarımızın şahsi cübbelerini kullanması tavsiye olunur.

10.) İki hafta süreyle acil ve zorunlu durumlar haricinde adli yardım başvurusu alınmaması kararı alınmıştır.

11.) Kolluk aşamasında ifade almada zorunluluk olmadıkça, evraklar ve ifadelerin Başsavcılık tarafından bekletilmesi kararı alınmıştır. Savcılık ifadelerinin ise tutuklu ve acil işler dışında ertelenmesine karar verilmiştir. Başsavcılık tarafından ifadeye davet kağıdı gelmesi durumunda ise meslektaşlarımızın ilgili Savcı ve katibi ile iletişime geçmesi tavsiye olunur

12.) Baro odalarımız ve binamız dezenfekte edilmiştir. Bundan sonrada düzenli olarak dezenfekte edilmesi kararı alınmıştır. .

13.) Hastalığı, yaşı vb sebeplerle; bu süreçte işlerini takip edemeyecek meslektaşlarımızın durumlarını Baro Başkanlığımıza bildirmeleri halinde işlerinin takibi ve/veya işleri takip edecek avukat tayininde yardımcı olunması kararı alınmıştır.

14.) Baromuz üyelerinin kullanımına sunulan Genç Ofis’in kullanımı acil ve süreli işler amacı dışında, bir sonraki duyuruya kadar durdurulmuştur. Acil ve süreli işlerin yapılabilmesi için mesai günlerinde saat 13:00-15:00 saatleri arasında kullanılabilecektir.

15.) Oluşabilecek her yeni uygulama ve durum tüm meslektaşlarımıza anında duyurulacaktır.

ÜLKE OLARAK BU SÜRECİ EN KISA SÜREDE ATLATMAYI UMAR SALGININ YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN, MESLEKTAŞLARIMIZIN GEREKLİ ÖZEN, HASSASİYET VE ANLAYIŞI GÖSTERMELERİNİ RİCA EDERİZ.

SAYGILARIMIZLA…17.03.2020

BATMAN BAROSU BAŞKANLIĞI