BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 16.05.2020| Okunma Sayısı: 771

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

15 Mayıs 2020 tarihinde, İlimiz Turgut Özal bulvarında, denetim yapan sivil polislerce ismi belirlenemeyen vatandaşa, kimlik sorulması üzerine çıkan tartışmada, sivil polislerin, vatandaşa orantısız biçimde ve zor kullanmak suretiyle kötü muamelede bulunması görüntülerini üzülerek öğrenmiş bulunuyor ve açık bir şekilde kınıyoruz.

Toplumda huzur ve güveni sağlamak,suçları önlemek,suç ve suçlarla mücadele etmek,suçluyu ve suçta kullanılan eşyayı ele geçirmek ile yükümlü olan ve toplumsal barışın tesisinde önemli yer edinmesi gereken kolluk görevlilerinin görevini ifa ederken; İç Disiplin Kurallarına, Kanunlara ve Temel İnsan Haklarına saygılı davranması gerekirken, ilgili görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla, kolluğun görevini ifa etme biçimi yasalar ve temel insan hakları ile bağdaşmamaktadır .

2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu(madde 4/A) amir hükmü gereği kolluğun kimlik sorması üzerine, kimliğini ibraz edemeyen vatandaş veya yabancı hakkında yasal işlem yapılabilir, fakat hiç kimse ya da hiçbir kurum kanundan üstün olmadığından böylesi insanlık vicdanıyla bağdaşmayan bir muamele hakkına sahip değildir.

Kanunda,“Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorularsorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.

Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi içinzorunlu olan süreden fazla olamaz.

Durdurma sebebinin ortadan kalkması halinde kişilerin ve araçların ayrılmalarına izinverilir.”

Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyigösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususundagerekli kolaylık gösterilir.”

Görüntülerdeki kişilerin kanun hükümlerine uymadıkları açıktır.

Durdurma ve kimlik sorma işlemi sırasında yaşanan bu açık hukuka aykırılığın bir daha yaşanmaması ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi adına Batman Emniyet Müdürlüğü’nün disiplin sürecini başlatmasını talep etmekle birlikte, Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak suç duyurusunda bulunarak yasal sürecin takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. 16/05/2020

 

BATMAN BAROSU AV.SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

28.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.