ÖLÜM ORUCUNUN BİTİRİLMESİ ÇAĞRISI
Tarih: 15.06.2020| Okunma Sayısı: 691

 

ÖLÜM ORUCUNUN BİTİRİLMESİ ÇAĞRISI

 

Bilindiği gibi, halen cezaevinde tutuklu bulunan; Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal, “adalet” talebiyle başlattıkları açlık grevinden sonuç alamamaları neticesinde, 5 Nisan’da ölüm orucuna başlamış ve halen direnişlerini sürdürmektedirler.

Meslektaşlarımızın yargılandığı; İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davadaki yargılamada, davayı izleyen, birçok Baro Başkanı, Avukat, kişi ve kurum tarafından, birçok hukuksuz uygulama tespit edilmiştir.

Yargılandıkları davanın ilk duruşmasında, avukatların tamamı için tahliye kararı verilmesine rağmen, tahliyeleri geciktirilmiş, tahliye olmalarının hemen ardından savcılığın itirazı ile haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmış, zorlama bir süreç sonunda yeniden tutuklanmış, tahliye kararı veren mahkeme heyeti ise dağıtılarak yerine başka bir heyet atanmıştır.

Ceza yargılaması sürecinde de, temel hukuk ilkelerine, adil yargılanma hakkına aykırı uygulamalarda bulunulmuş; avukatların savunma hakları kısıtlanmış, istedikleri deliller toplanmamış, tanıkları dinlenmemiş, son sözleri sorulmamış, tanık ve gizli tanık ifadeleri ile varlığı meçhul bazı belgelere dayanılarak haklarında mahkumiyet hükmü tesis edilmiştir.

Batman Barosu Avukat Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi olarak;

Yasalar ve uluslararası belgeler çerçevesinde, bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma talep etmenin; doğal, meşru ve hukuki bir hak olduğunu, herkesin tarafsız ve adil bir yargılama talep edebileceğini hatırlatarak, adil bir yargılamanın, ölümler olmadan da sağlanabileceğine inanıyoruz.

Meslektaşlarımız bu temel haklarını talep etmektedirler.

Talepleri makul ve karşılanabilir niteliktedir.

Meslektaşlarımızın, talepleri konusunda, seslerini kamuoyuna duyurabilmek için ağır sonuçları olabilecek ölüm orucunu tercih etmeleri nedeniyle, geri dönülemez sonuçlar doğurma ihtimaline karşı kaygı duymaktayız.

Bu nedenle İnsan Hakları Merkezi olarak;

Tutuklu avukatların yasal, hukuki ve insani taleplerinin karşılanması ile adil yargılanma zemininin oluşturulmasını ve meslektaşlarımızı ölüm orucu eylemlerini bitirmeye davet ediyoruz.

 

BATMAN BAROSU Av. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

 

27.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.