DR. MEHMET DEMİR’İ ZİYARET ETTİK
Tarih: 25.08.2020| Okunma Sayısı: 874

DR. MEHMET DEMİR’İ ZİYARET ETTİK

Batman Belediyesi’nin görevden alınan ve hakkındaki soruşturmalar nedeniyle halen Diyarbakır D tipi cezaevinde tutulan başkanı Dr. Mehmet Demir, 24.08.2020 Günü Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı ve Baro Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Nuri MEHMETOĞLU tarafından ziyaret edilmiştir.

Dr. Mehmet Demir hakkında; hukuki bir tutuklama nedeni ve kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delil olmamakla birlikte; kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgu da görülmediği gibi, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunmaya dair, kuvvetli şüphe oluşturan davranışları da müşahede edilememektedir.

Kuvvetli şüphe uyandıracak delil olmaksızın katalog suçlarından birini isnat ederek buna dayanılarak yapılan bir tutuklama da bizce hukuki ve doğru değildir.

Özetle, büyük bir kentin seçilmiş belediye başkanı hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmadan görevden alınmasının hukuka uygun olmadığı görüşünün yanında, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda (madde:100) düzenlenen tutuklama şartlarının da bulunmadığını düşünüyoruz.

Hazırlanan iddianamenin iade sebeplerinden biri olan hakkında önceden açılıp takipsizlikle sonuçlanmış iki soruşturma dosyası ile beraatle sonuçlanmış ve kesinleşmiş bir dava dosyasının da, tutuklama talebi ve sorgulamada tutuklama nedenleri arasında sayılması ayrı bir hukuksuzluk örneğidir.

Biz Batman Barosu ve Batman Barosu Av. Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi olarak, soruşturma aşamasında ve hakkında dava açılması halinde de kovuşturma aşamasında, Dr. Mehmet Demir’in yanında olacağımızı ve davanın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz.

Görüşmede sağlığı iyi ve morali oldukça yüksek görülen Dr. Mehmet Demir, Dostlarına ve Batman Halkına selamlarını iletmemizi de istemiştir.

Saygılarımızla.

BATMAN BAROSU Av. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ