DÜNYA BARIŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 1.09.2020| Okunma Sayısı: 614

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN

Savaşlar; genelde emperyal bakış açısından doğan, sömürü ve yayılmacı politikalar uygulanması sonucu çıkan saldırganlıklarla başlar.

1 Eylül, insanlık tarihinin en kanlı ve acımasız savaşı olan İkinci Dünya Savaşı ! Eylül’de başladı.

1 Eylül 1939’da, yayılmacı nazilerin, Polonya’ya saldırısı ile başlayan II. emperyalist paylaşım savaşında; İnsanlık, milyonlarca hayatın kaybı, yüzmilyonlarca hayatın da çöküşüne tanık oldu. Savaşla birlikte birçok ülke ve bölgenin ekonomik ve sosyal yapısı yok oldu veya onarılmaz derecede yara aldı.

Halkların değerlerinin gasp edilmesiyle beslenerek oluşturdukları sömürü düzeninden elde ettikleri kazanımlara güçlenen emperyalist güçlerin rağmına karşı, İnsanlık barış’ı aramış ve aramaya devam etmektedir.

Bu araryışlarla; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981 yılında, 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” (International Day of Peace) ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarihinde aldığı kararla 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Sivil ve sosyal kurumların oluşturduğu "Dünya Barış Konseyi" ise Alman ordularının Polonya'ya saldırdığı (1939 yılının) 1 Eylül gününü "Dünya Barış Günü" olarak belirlemiştir.

Günü ne olursa olsun barış’ı savunmak ve barıştan yana olmak, İnsan olmanın gerekliliğidir.

Ancak, emperyalist ülkeler; savaşlardan ve silahlanmadan rant elde eden kimi ülke ve kesimlerlerin de desteği ile bazı ülke ve bölgelere doğrudan saldırarak, veya halkları biribirine çatıştırarak ya da iç savaşlar çıkartarak, savaşların sonlanmasını engellemekte ve İnsanlığın barışı yaşamasına engel olmaya devam etmektedir. Ne yazık ki!

Biz, Batman Barosu ve Batman Barosu Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi olarak; devleti, ülkesi, bayrağı, rengi, ırkı, kimliği, kültürü, dili, inancı, dini, mezhebi, görüşü ne olursa olsun tüm insanların, eşitlik, özgürlük ve barış içinde yaşamasını istiyoruz.

Bu anlayış ve görüşle, 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ‘nü,  barış içinde, savaşsız bir dünyada, insani sevgiye ve evrensel barışa ulaşmayı umut ederek,

Tüm (Dünya) insanlarının “Dünya Barış Günü”nü kutluyoruz. 01.09.2020

BATMAN BAROSU SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ