Tarih: 26.09.2020| Okunma Sayısı: 657

BASINA ve KAMUOYUNA

25.09.2020 tarihinde sabah saatlerinde Halkların Demokratik Partisi üyesi siyasetçiler, 6-8 Ekim olayları olarak bilinen ve 2014 yılında yaşanan toplumsal olaylar gerekçe gösterilerek göz altına alınmışlardır.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, 2014'teki Kobane eylemleriyle ilgili olarak Ankara merkezli 7 ilde başlatılan operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı bilgisi verilmiştir.

Hakkında gözaltı kararı verilen kişiler arasında HDP'nin eski milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve belediye başkanları bulunmaktadır.

Siyasi partiler, demokratik toplumun en önemli ve vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Bu kapsamda siyasi faaliyetlerin her ne surette olursa olsun engellenmesi, akamete uğratılması demokratik vicdanı derinden yaralayan neticelerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

Halkların Demokratik Partisi, yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olarak kurulmuş, legal zeminde faaliyetlerini yürüten bir siyasi partidir. Halkın oylarıyla seçilmiş, bu yönüyle halkın iradesini temsil eden siyasetçilerin, sabah saatlerinde evlerinin basılması ve kelepçeli görüntülerinin medyaya servis edilmesi demokrasi algısı açısından doğru bir yaklaşım olarak görülmemektedir. Bu türden pratikler, bir arada barış içinde yaşama iradesini gösteren toplumun farklı kesimleri arasında derin uçurumlar oluşmasına neden olmaktadır.

2014 yılındaki Kobane eylemleri olarak bilinen toplumsal olaylara ilişkin başlatılan soruşturmada daha önce bir çok kişi hakkında gözaltı, yakalama ve tutuklama işlemleri icra edilmiş olmasına karşın yeni bir delil sadr olmadan 6 yıl sonra yeniden aynı kişilere karşı benzer tedbirlere başvurulmuş olması hukuk düzeni tarafından kabul gören bir yaklaşım değildir. En temelinde hukukun evrensel ilkelerinden olan hukuki güvenlik ilkesi zedelenmiştir.

Meşru zeminde siyaset yapan HDP’li siyasetçileri toplumun bazı kesimlerinin nazarında illegal bir görünüme bürünmesine sebebiyet verecek yaklaşımlardan uzak durulmasına, sivil siyasetin önünün açılarak sorunların demokratik temelde tartışılmasına imkan tanınmasına, hukukun insan hakları ilkeleri çerçevesinde işletilmesine taraf olduğumuzu saygıyla kamuoyuna bildiririz.

BATMAN BAROSU

20.04.2024