10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI
Tarih: 10.12.2020| Okunma Sayısı: 738

10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI

 

İnsan Hakları; ırk, ulus, etnik köken, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, insanlık ailesinin bütün üyelerinde bulunan onur ile eşit ve devredilmesi mümkün olmayan hakların tamamını oluşturmaktadır.

İnsanın insan olmasıyla sahip olduğu insan hakları, günümüzde insanın kişilik ve onurunu koruyan temel evrensel ilkelere dönüşmüştür.

İnsanlara büyük kayıplar verdirip, büyük acılar yaşatan; savaş, katliam, sömürü ve soykırımlarla yaşanan acı olaylar sonucunda genel kabul gören “insan hakları” vazgeçilmez ilkeler olarak kabul edilmiştir.

İnsanlığın edindiği tecrübe ve birikimlerin ürünü olarak ortaya çıkaran ve kabul gören evrensel temel ilkeler ulusal ve uluslararası metinlerde yer almıştır.

Uluslararası metinlerin en yaygın ve en önemlisi hiç kuşkusuz Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesidir ve bildirgenin kabul edildiği 10 Aralık Günü tüm Dünyada Dünya İnsan Hakları günü olarak kutlanmaktadır.

Ancak ve ne yazık ki; Dünya’da ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede; şiddetli çatışmaların yaşanmaya devam ettiği; yaşam hakkına, işkence ve kötü muamele yasağına, toplanma ve gösteri yapma hakkına yönelik müdahaleler, haksız gözaltı ve tutuklamalar, askeri operasyonlar nedeniyle meydana gelen ihlaller, kolluk güçlerinin olaylara geç müdahaleleri, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, konut dokunulmazlığı ihlali, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda insan hakları ihlalleri de yaşanmaya devam etmektedir.

İnsanın, evrensel haklar bağlamında, temel hakları ile birlikte, herhangi bir hak ihlaline uğramadan yaşamını onurlu ve insanca yaşayabileceği bir dünya oluşturmak olasıdır.

Bu ancak insan hakları ile mümkündür.

Batman Barosu Av. Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi ve insan hakları savunucusu meslektaşlarımızla; BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin yıl dönümü olan bu günde; Dünyayı, başta yaşam hakkı ve işkence yasağı olmak üzere insan hakları ihlallerine karşı sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.

Hak ihlallerinin yaşanmadığı, gözyaşlarının akmadığı, insanların sömürülmediği bir dünya umuduyla…

 

BATMAN BAROSU Av. SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

26.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.