BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 29.12.2020| Okunma Sayısı: 670

BASINA VE KAMUOYUNA

28 Aralık 2011 tarihinde Uludere’nin Roboski Beldesinde çoğu çocuk 34 sivilin askeri savaş uçaklarının bombalaması sonucu öldürülmesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen sorumlular henüz yargı önüne çıkarılmadı.

Roboski’ de 34 yurttaşın öldürülmesiyle yaşam hakkı ağır bir şekilde ihlal edilmiş olmasına rağmen etkili bir soruşturma yürütülmemiş, soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı delilleri toplamadan, suç faillerini belirlemeden 11 Haziran 2013 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermiştir.

Genelkurmay Askeri Savcılığı yaptığı soruşturmada şüphelilerin bir kısmını belirlemesine rağmen “TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldığı”  gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.

Böylece 19’u çocuk 34 yurttaşın öldürülmesine ilişkin yargı süreci “kaçınılmaz hata” gerekçesiyle kapatılmıştır. Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler gözardı edilerek bu karar verilmiştir.

Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan, mağdurlar için adalet sağlanmadan, vicdanlar kanamaya devam edecektir.

Devlet yetkililerini ve yargı makamlarını Roboski Katliamının insanlığa karşı bir suç olduğu gerçeğini kabul ederek hakikati ortaya çıkarmak için üzerine düşen sorumluğu yerine getirmeye, failleri ve diğer sorumluları tespit etmeye ve cezalandırmaya çağırıyoruz.

 

Adıyaman Barosu

Ağrı Barosu

Batman Barosu

Bingöl Barosu

Bitlis Barosu

Dersim Barosu

Diyarbakır Barosu

Hakkari Barosu

Mardin Barosu

Muş Barosu

Siirt Barosu

Şırnak Barosu

Urfa Barosu

Van Barosu

23.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.