BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 18.07.2021| Okunma Sayısı: 513

 

BASINA VE KAMUOYUNA!

AVUKATLARA VE AVUKATLIK MESLEĞİNE YAPILAN SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ!

 

16.07.2021 tarihinde Şanlıurfa Barosu’na mensup meslektaşımız Av. İsa Alkan ve kardeşi Ömer Alkan silahlı saldırı sonucu katledilmişlerdir. Meslektaşımızın ailesine, tüm sevenlerine Şanlıurfa Barosu üyelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

 

Aynı tarihte Hatay Barosu’na mensup meslektaşımız Av. Okan Yüce mesleğini ifa ederken saldırıya uğramıştır. Edinilen bilgilere göre saldırgan öldürme sakiyle saldırarak meslektaşımızı darp etmiş ve tehdit etmiştir. Meslektaşımıza ve Hatay Barosu’na geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.

 

Son olarak yine aynı tarihte Baromuza mensup bir meslektaşımız bürosunun önünde sözlü ve fiziksel saldırıya uğramıştır. Olayın tarafımızca öğrenilmesi üzerine Baro Başkanımız ve Yönetim Kurulu üyelerimiz saldırıya uğrayan meslektaşımızın yanında olmuş, emniyet ve hastanedeki işlemlere müdahil olmuşlardır. Meslektaşımıza geçmiş olsun dileğinde bulunuyor, saldırının failinin gerekli cezayı alması için hukuki sürecin takipçisi olacağımızı deklare ediyoruz.

 

Avukatlara yönelik saldırıların arttığı son günlerde birkaç hususu yeniden hatırlatmakta fayda görüyoruz:

 

Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Bu yönüyle avukatlar toplum ve bireyin hukukunu siyasi ve idari iktidarlara karşı korur. Toplumun ve bireyin haklarının korunmasında avukatlar kritik bir rol oynarlar. Avukatlar bu yüzden toplumun ve bireyin nefes alma kanallarından biri olarak adlandırılırlar. Bu anlamda yapılan saldırılar meslektaşlarımızın canına mal olmasına, avukatlık pratiğinin zayıflamasına neden olurken, bir yönüyle toplumun nefes alabileceği alanlardan birini de yok etme riskini barındırmaktadır.

 

Avukatlar temsil ettikleri müvekkillerinin adına iş ve işlemlerde bulunsalar da asla dava veya işin tarafı değillerdir. Toplumda yaratılmaya çalışılan algıyla avukatlar davanın tarafı gibi gösterilerek, tüm sorumluluk ve öfke avukatlara yöneltilmeye çalışılmaktadır. Avukatlar takip ettikleri hiçbir davada taraf değillerdir!

 

Avukatlara mesleki faaliyetleri nedeniyle yapılan saldırılarda, bu hususun cezayı arttırıcı bir nitelikli hal olduğu hususu da göz ardı edilmemelidir.

 

Batman Barosu olarak, avukatlara ve avukatlık mesleğine yapılan bu çirkin saldırıları kabul edilemez bulduğumuzu, saldırıya uğrayan bütün meslektaşlarımızın yanlarında olduğumuzu, hukuki süreçlerin takipçisi olacağımızı, adaletin tecellisi ve faillere gerekli cezaların verilmesi için soruşturmaların ve kovuşturmaların etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesi konusunda ilgili mercilere çağrıda bulunduğumuzu kamuoyuna deklare ederiz. 18.07.2021

 

 

Batman Barosu

28.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.