BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 15.03.2014 22:00:00| Okunma Sayısı: 2662

 

 
Basına ve Kamuoyuna

 

            Irak’ta Baas rejimince Kürtlere karşı yürütülen Enfal Operasyonları kapsamında 100 binlerce kişi katledilmiş, yine bu operasyonlar sırasında 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’de 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7 bin kişinin sakat kaldığı kimyasal saldırılar yapılmıştır.  Halepçe katliamı etkisi günümüze kadar devam eden, modern insanlık tarihin en karanlık sayfalarından biridir.

 

         Katliam sonrasında devam eden saldırılar nedeniyle büyük göçlerle yaşanan toplumsal travma daha da ağırlaşmıştır. Dahası maalesef bölgedeki her bir rejimin ve devletin sicilinde katliam ya da katliam ortaklığı suçu olduğundan, Kürtler yaşadıkları ağır katliamların yanı sıra bir o kadar ağır yalnızlık yaşamışlardır. Bu dönemde saldırılardan kaçan Kürtlere maalesef sadece bölge halkı sahip çıkmış ve yardım etmiştir. 

 

              Açık bir soykırım suçu olan bu katliamın sorumluları, dünya devletlerinin uluslararası hesapları ve kirli siyasetleri nedeniyle ortaya çıkarılmamış, tüm dünya sessizliği ile suçun adeta ortağı olmuştur. Aradan 26 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu insanlık suç ile yüzleşme sağlanmamış, sorumlular cezalandırılmamış, uluslararası toplum ortağı olduğu bu suçun hesabını vermemiştir.

 

              Halepçe katliamı, uluslararası toplumun ve kurumların insanlık suçu kapsamında kalan saldırılar karşısında konjonktürel ve siyasal tutum belirlemesinin, samimiyetsizliğinin açık ve canlı bir örneği olarak hala yaşamaktadır. Faile ya da mağdura göre tutum belirleyen uluslararası mekanizmalar bu nedenle ciddi bir meşruiyet sorunu ile karşı karşıyadırlar.  Bu tutum nedeniyle, bugün bile hala katliamcı rejimlerin benzer suçları işlemesinden çekinmedikleri bir ortamı mevcuttur.

 

         Halepçe,  açık bir yara olarak hala insanlığın kalbinde kanamaktadır. Bu nedenle Halepçe’yi hiçbir zaman unutmayacağımız.  Batman Barosu olarak yıldönümünde insanlığın ortak ayıbı olan katliamı ve ortaklarını şiddetle kınıyor, katliamda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.

 

                                                                           Batman Barosu Başkanlığı  

23.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.