ZORUNLU BİR AÇIKLAMA
Tarih: 13.05.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 3066

 

Basına ve Kamuoyuna

 

            Danıştay’ın 146. Kuruluş yıl dönümünde yaşanan ve kamuoyunda çokça tartışılan olaya ilişkin 11.05.2014 tarihinde Batman Barosu tarafından basına ve kamuoyuna açıklama yapılmıştır. Açıklamada;

 

           “Düşünce ve ifade özgürlüğünün, bu özgürlüğü kullanan kişiden,  şiddet çağrısı ve hakaret içermemek koşulu ile düşünce beyanının içeriğinden bağımsız bir hak” olduğu, Demokratik ölçüler içinde herkesin meşru platformlarda düşünce ve ifade hürriyetinin, eleştiri hakkının anayasal güvence altında olduğu”  özellikle belirtilmiştir.

 

             Aynı açıklamadademokratik ölçüler dışında hiçbir gerekçe ile düşünce ve ifade hürriyetinin sınırlanamayacağı ve hiçbir kurum ve kişinin de eleştiriden bağışık olmadığıvurgusu yapılmıştır.

 

               Batman Barosu olarak yapılan açıklamanın her kelimesinin arkasında olduğumuzu belirterek, açıklamanın kişiselleştirilerek yorumlanması yerine, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda savunduğumuz değer ve ilkelere sahip çıkmak olarak algılanmasını beklerdik.

 

            Ancak bugün itibariyle baromuza kayıtlı kimi meslektaşlarımızın, kurumsal görüşümüzden farklı olan bireysel düşünceleri bazı gazetelere yansımıştır. Açıklamada meslektaşlarımızın isimleri belirtilmemiş olsa da,  bir tek meslektaşımızın görüşünün dahi bizler için çok değerli olduğu ve ilkesel olarak savunduğumuz  “Düşünce ve İfade Özgürlüğü”nden faydalanacağı kuşkusuzdur.

 

           Batman Barosu olarak, kurumsal görüşümüzden farklı düşüncede olan meslektaşlarımızın görüşlerini içeren açıklamayı ilkesel tutumumuz nedeniyle kurumumuz sitesinde yayınlama gereği duyuyoruz. Takdir meslektaşlarımızın ve kamuoyunundur. 
 
 

BATMAN BAROSU AVUKATLARINDAN TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU'NA TEPKİ



       Danıştay’ın 146. Kuruluş Yıldönümü Töreni’nde Başbakanı ve siyaseti  hedef alarak yaptığı konuşmadan ötürü  Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Batman Barosu'na bağlı avukatlar tarafından basına çıklaması ile kınandı. 

   Yayınlanan açıklamada "Türkiye Barolar Birliği, Baroları ve mensubu olan tüm avukatları temsil eden mesleki bir örgüttür. TBB avukatlık mesleğinin gelişmesi, Türkiye'de hukuk sisteminin evrensel insan hak ve özgürlüklerine saygılı bir yapıda işlevini yerine getirmesi için sorumluluk bilinciyle hareket etmekle görevlidir.  İdari yargılama ile birey haklarının 'devlete karşı' korunmasız bırakıldığı, yargılamaların çok uzun sürdüğü, çelişkili yargı kararları nedeniyle eleştirilen Danıştay Başkanlığı'nın kuruluş yıldönümünde sorunları ve çözüm yollarını dile getirmesini beklediğimiz Sayın TBB Başkanımız Metin Feyzioğlu hukuki bir duruş sergilemek yerine siyasi bir duruş takınmıştır. Kısa bir süre önce de Anayasa Mahkemesi Kuruluş yıl dönümünde Sayın Başkan Haşim Kılıç bulunduğu makamın tarafsız ve bağımsızlığına gölge düşüren siyasi açıklamalarda bulunmuştu.  Eleştiri sınırlarını aşan sert söylemleri dikkate alındığında siyasete yön vermeye yönelik bu açıklamaların toplumun daha iyi bir noktaya gelmesi için değil, Cumhurbaşkanlığı için çatı aday arayışında olan muhalefete selam niteliğinde olduğu açıktır.  " denildi.

   Açıklamanın devamında "Savunma makamı olan avukatlık mesleği bir siyaset makamı değildir.  Sayın Feyzioğlu'nun şahsi görüşlerini her zaman ifade edebileceği hususuna katılmakla beraber TBB makamını bu hususta kullanması ve başkanlık sıfatı sebebi ile tanınan konuşma hak ve yetkisine kişisel siyasi görüşlerini yansıtmış olmasını kabul etmiyoruz. Yerel Baroların bu keyfiyeti görmezden gelerek durumu sırf düşünce özgürlüğü ile ele alarak ardı ardına destek açıklamalarında bulunmalarını şaşkınlıkla izliyoruz. TBB'nin üye baroların amir makamı olmadığını bilerek kararlar vermek mesleki etik ve bağımsızlık gereğidir. Yargı  mensuplarının toplantıların amaç ve adabına aykırılık teşkil eden, eleştiri sınırlarını aşarak siyaseti dizayn etmeye çalışan konuşmalarına katılmıyoruz" sözlerine yer verildi.  
 
 
 
 

16.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.