Diyarbakır Lice olayına ilişkin basın açıklaması.
Tarih: 8.06.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2373

 

 Basına ve Kamuoyuna

 

            Barış süreci ile başlayan çatışmasızlık dönemi toplumunun her kesiminden ciddi destek bulmuş, ancak bu sürecin devamı için gerekli adımların atılması konusunda da beklentiler her platformda dile getirilmişti. Bu beklenti ve taleplerin başında da kalekol yapımının durdurulması bölgenin tamamında yüksek sesle dile getirilmişti. Akil İnsanlar Komisyonunun hazırlamış olduğu raporlara da konu olmasına ve bu konuda toplumdaki yüksek hassasiyete rağmen kalekolların yapımına devam edilmiş ve  barış sürecinin ruhuna aykırı davranılmıştır.

 

               Kamuoyunun yakından takip ettiği üzere, yaklaşık iki haftadır Diyarbakır Lice ilçesinde kalekol yapımını protesto gösterileri ve devamında yaşanan olaylarda  07.06.2014 tarihinde maalesef iki sivil vatandaşımız askerlerin açtığı ateş sonucu sırtından vurularak  hayatını kaybetmiştir. Her şeyden önce yaşam hakkının ihlaline dönük bu eylemleri kınıyoruz. Protesto gösterileri sırasında göstericilerin suç işlemesi durumunda bile, kamu gücünü kullanan güvenlik kuvvetlerinin suç işlemeye hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır. Nihai anlamda çatışmaları ve ölümleri sonlandırmaya dönük barış sürecinde toplumsal olaylara ve eylemlere klasik ve alışılagelen devlet refleksi ile cevap vererek orantısız bir şekilde müdahale de bulunmasının sorunları daha da derinleştireceği unutulmamalıdır.

 

            Bu nedenle, yaşam hakkına dönük bu saldırılar konusunda etkili bir soruşturma yapılarak sorumluların cezalandırılması ve toplumsal gerginliklere sebebiyet verecek tutum ve davranışlardan başta kamu gücünü kullananlar olmak üzere kaçınılması çağrısı yapıyoruz.

 

 

 

                                                                                  BATMAN BAROSU BAŞKANLIĞI

 

 
                              

 

       

29.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.