Rojava ve Gazze ile ilgili Basın Açıklaması
Tarih: 11.07.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2852

 

Basına ve Kamuoyuna

 

 

Rojava ve Gazze’nin Yanında Olmak İnsani ve Ahlaki Bir Gerekliliktir.

 

            Son birkaç haftadır IŞİD terörünün Suriye ve Irak’ta kendi siyasi ve mezhepsel aidiyetleri dışında hemen her farklı siyasi ve dini yapıya yönelik saldırıları, yakın zamanda tekrar Rojava’ya, orada yaşayan başta Kürtler olmak üzere diğer halklara yönelmiştir.  Rojava’da, tamamen savunma ve toplumsal güvenliğin sağlanması üzerine kurulan yapının insani boyutu ve meşruiyeti bu son saldırılarla bir kez daha anlaşılmıştır. Ortadoğu’daki siyasi dengesizlikler, kirli ittifaklar ve çıkar ilişkileri karşısında Rojava sadece Kürtler için değil aynı zamanda bu güvenli bölgelere sığınmış diğer tüm halklar için görece insani bir adacığa dönüşmüştür.

 

            Kendi mezhepsel, siyasi ve çıkar amaçlarına ulaşmak için, yaşam hakkını ihlalinden, manevi değerlere saldırıya, çocuk ve kadınlardan oluşan sivilleri rehin almaya kadar en temel insani değerleri hiçe sayan ve tamamen tedhiş ve korku üzerine kurulmuş bu yapının karşısında, Rojava’da yaşayan tüm halkların yanında olmak insani ve ahlaki bir gerekliliktir. 

 

            Yine yakın zamanda kaçırılarak öldürülen İsrail’li üç genç gerekçe gösterilerek,  Gazze’ye, yapılan hava saldırıları sonucunda 100’ün üzerinde sivil hayatını kaybederken 1000’e yakın da kişi yaralanmıştır. İsrail politikaları yüzünden en asgari insani koşullarda yaşayan Gazze’li Filistinliler bu saldırılarla topyekün bir katliamla yüz yüze bırakılmıştır. Tüm dünyanın katliamları sessizce izlemesinden ve hatta kimi açıklamalar ile meşrulaştırılmasından cesaret alan İsrail saldırılarını devam edeceğini belirtmiştir.

 

            Tıpkı IŞİD gibi İsrail’de hiçbir insani değeri tanımamakta, tedhiş ve korku üzerine kurulan bir devlet politikası izlemektedir.  Görünürdeki tüm karşıtlıklarına rağmen katliam ve vahşetleri ile benzeşen bu saldırılar karşısında Rojava ve Filistin halkının yanında olması gereken Ortadoğu devletlerinin, kendi zalimlerini durduramayan, mazlumunu koruyamayan bir acziyet içinde olduğu gerçeği ile maalesef bir kez daha yüzleşmek zorunda kalmış bulunmaktayız. Rojava’ya, Gazze’ye yapılan saldırıları ve bu saldırılar karşısındaki sessizliği kınıyoruz.

 

                                                                                                          Batman Barosu Başkanlığı 

19.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.