BÖLGE BAROLARDAN KOBANİ VE GAZZE İLE İLGİLİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.07.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2073

 

Basına ve Kamuoyuna

 

 

Kobani ve Gazze’nin Yanında Olmak İnsani ve Ahlaki Bir Gerekliliktir.

 

            Son birkaç haftadır IŞİD terörünün Suriye ve Irak’ta kendi siyasi ve mezhepsel aidiyetleri dışında hemen her farklı siyasi ve dini yapıya yönelik saldırıları, yakın zamanda tekrar Rojava’ya-Kobani’ye orada yaşayan başta Kürtler olmak üzere bölgedeki Türkmenler, Yezidiler ve Şiilere yönelmiştir.  Rojava’da, tamamen savunma ve toplumsal güvenliğin sağlanması üzerine kurulan yapının insani boyutu ve meşruiyeti bu son saldırılarla bir kez daha anlaşılmıştır. Ortadoğu’daki siyasi dengesizlikler, kirli ittifaklar ve çıkar ilişkileri karşısında Rojava sadece Kürtler için değil aynı zamanda bu güvenli bölgelere sığınmış diğer tüm halklar için insani bir adacığa dönüşmüştür.

 

            Kendi mezhepsel, siyasi ve çıkar amaçlarına ulaşmak için, en kutsal hak olan yaşam hakkı ihlalinden, manevi değerlere saldırıya, çocuk ve kadınlardan oluşan sivilleri rehin almaya kadar en temel insani değerleri hiçe sayan ve tamamen tedhiş ve korku üzerine kurulmuş IŞİD çeteleri karşısında, Rojava’da yaşayan tüm halkların yanında olmak insani ve ahlaki bir gerekliliktir. 

 

            Yine birkaç hafta önce kaçırılarak öldürülen İsrail’li üç genç gerekçe gösterilerek,   havadan ve karadan İsrail tarafından Uluslararası Hukuk ayaklar altına alınarak Gazze’ye yapılan saldırılar sonucunda 450’nin üzerinde çocuk ve kadın olmak üzere sivil hayatını kaybederken binlerce kişide yaralanmıştır. İsrail politikaları yüzünden en asgari insani koşullarda yaşayan Gazze’li Filistinliler bu saldırılarla topyekün bir katliamla yüz yüze bırakılmıştır. Tüm dünyanın katliamları sessizce izlemesinden Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliği’nin, Uluslararası örgütlerin yeterince sesleri çıkmamıştır. Amerika ve Almanya tarafından yapılan açıklamalar başta olmak üzere bir çok açıklama ile saldırıları meşrulaştırılmasından cesaret alan İsrail, saldırılarını devam edeceğini belirtmiştir.

 

            Tıpkı IŞİD gibi İsrail’de hiçbir insani değeri tanımamakta, tedhiş ve korku üzerine kurulan bir devlet politikası izlemektedir.  Görünürdeki tüm karşıtlıklarına rağmen katliam ve vahşetleri ile benzeşen bu saldırılar karşısında Rojava-Kobani ve Filistin-Gazze halkının yanında olması gereken Ortadoğu devletlerinin, kendi zalimlerini durduramayan, mazlumunu koruyamayan bir acziyet içinde olduğu gerçeği ile maalesef bir kez daha yüzleşmek zorunda kalmış bulunmaktayız. Kobani’ye ve Gazze’ye yapılan saldırıları ve bu saldırılar karşısında sessiz kalanları kınıyoruz. 21.07.2014

 

 

AĞRI BAROSU                        BATMAN BAROSU                                 BİNGÖL BAROSU

 

BİTLİS BAROSU                     DİYARBAKIR BAROSU                          HAKKARİ BAROSU

 

MARDİN BAROSU                MUŞ BAROSU                                           SİİRT BAROSU         

 

ŞANLIURFA BAROSU           KARS-ARDAHAN BÖLGE BAROSU     ŞIRNAK BAROSU                  

 

TUNCELİ BAROSU                VAN BAROSU 

29.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.