ANIZ YAKANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU.
Tarih: 14.09.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 3017

Baromuz Batman ve Bismil Cumhuriyet Başsavcılıklarına Anız Yakanlar Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu.

 

 

         Baromuz, her yıl hasat mevsimi ile birlikte toplum hayatını hiçe sayarak ve sadece ekonomik çıkarlarını düşünerek anız yakanlar hakkında çevrenin kasten kirletilmesi ve genel güvenliğin tehlikeye sokulması suçları işledikleri gerekçesiyle Batman ve Bismil Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulundu.

 

         Baromuzca yapılan başvuruda; Anayasanın 56. Maddesine göre “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevi olduğuna dikkat çekilmiş ve özellikle;

 

          Batman ve çevresindeki yerleşim birimlerinde tarıma elverişli toprakların bulunması bölge ekonomisine hayat vermekle beraber her yıl özellikle eylül-ekim aylarında çiftçilerin tarlada kalan bitki örtüsünü yakması nedeniyle hayat çekilmez hale gelmesi, özellikle solunum yolu rahatsızlıkları bulunan yurttaşlar açısından hayati tehlike yaratması, yurttaşların sokakta yürüyemez hale gelmesi ve dahası yakılan tarladaki binlerce canlıyı yok etmesi nedeniyle ekosistemi bozan anız yakmaların suç teşkil ettiği belirtilmiştir.

 

          5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” üst başlıklı 170. maddesine göre; 1) Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda; Yangın çıkaran kişilerin altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir.

 

           Yine Anız yakılan yerde oluşan dumanlar nedeniyle trafik güvenliği ile yurttaşların can ve mal emniyeti tehlikeye düşmektedir. Çevrenin kasten kirletilmesi dışında oluşan bu tehlikelerin de Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil ettiği sabittir. Tarla sahibinin dışında bir kimsenin tarlayı yakmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu ve yakma fiilini gerçekleştirenler tespit edilemese dahi yakma fiilinden olumlu etkilenen tarla sahibinin yakma fiilinde sorumluluğunun olduğu tartışmasız olduğu belirtilmiştir.

 

            Suç duyurusunda bulunmak isteyen vatandaşlarımız hukuki destek vermeye hazır olduğumuzu ve şikâyet başvurusu için örnek dilekçeler Baro Başkanlığından ve mahalle muhtarlıklarından temin edilebileceğini kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

 

 

                                                                                                            Batman Barosu Başkanlığı 

 

 

 

  

28.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.