İNSAN HAKLARI BATMAN PLATFORMU KURULUŞUNU İLAN ETTİ
Tarih: 9.12.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 4005

 

İNSAN HAKLARI BATMAN PLATFORMU KURULUŞUNU İLAN ETTİ

 

 

Batman’da faaliyet gösteren İnsan Hakları ve Meslek Örgütleri arasında ortak çalışmanın zeminini oluşturmak, aralarındaki uyum ve koordinasyonu sağlayarak insan hakları savunucularını ve insan hakları mücadelesini güçlendirerek bütünlüklü bir bakış açısı ile izleme, denetleme ve belgeleme yapabilmenin koşul ve araçlarını tartışmak için 6-7 Aralık 2014 tarihlerinde Batman’da iki günlük bir çalıştay yapıldı.

 

Çalıştaya İHD Eski Genel Başkanlarından Av. Hüsnü Öndül, İHOP Genel Koordinatörü Feray Salman, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Murat Aytaç, Baro Başkanımız Av. Ahmet Sevim ve Baromuz üyesi avukatlar, Batman Tabip Odası  Başkanı Dr. Zülfikar Cebe Oğuz ve oda yönetim kurulu üyeleri, İHD Batman Şubesi Başkanı Av. Mehmet Bağatır ve dernek yönetim kurulu üyeleri, Mazlum-Der Batman Şubesi Başkanı Hasan Argunağa ve dernek yönetim kurulu üyeleri, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve dernek yönetim kurulu üyeleri ile Ka-Mer Vakfı Batman Temsilcisi Nezahat Kapuci katıldı.

 

 Çalıştaydan İnsan Hakları Batman Platformu kurulması ve platformun 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde kamuoyuna bir basın açıklaması ile duyurulması kararlaştırıldı.

 

10 Aralık 2014 Tarihinde platform Baro Başkanımız Av. Ahmet Sevim, Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Zülfükar Cebe, İHD Batman Şubesi Başkanı Av. Mehmet Bağatır, Mazlum-Der Batman Şubesi Başkanı Hasan Argunağa, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve Ka-Mer Vakfı Batman Temsilcisi Nezahat Kapuci’nin katıldığı bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu.

 

 

 

 

İNSAN HAKLARI BATMAN PLATFORMU

KURULUŞ AMACI VE ÇALIŞMA ESASLARI

                       

                                                                                                                                

 

İnsan hakları mücadelesi, temel olarak insanların evrensel nitelikte kabul görmüş ve uluslararası sözleşme ve metinlerce güvence altına alınmış haklarını, varlık nedeni bu hakları korumak olan devletlere karşı savunması olarak özetlenebilir.  

 

İnsan hakları mücadelesi, bireylerin yaşam hakkının ve insan onurunun korunması gibi temel alanlardan başlayıp, her türlü ayrımcılıkla mücadele, kamu hizmetlerinin alımında ve verilmesinde anadilin kullanımına, kadın, sağlık, çocuk, engelli ve çevre haklarından, çalışma hakkı ve koşullarının düzenlenmesine, temel metinlerde kabul gören her türlü düşünce ve inanç özgürlüğünün güvence altına alınmasına kadar hayatın tümünü kuşatır. İnsan hakları mücadelesi siyasal ve toplumsal meselelerde kamu gücünü kullanan yapıların ihlallerine karşı sürekli kendini yenileyen dinamik ve canlı bir alanı da ifade eder.

 

Uluslararası sözleşme ve metinlere konu olduğu ve devletlerin anayasa gibi temel metinlerinde de güvence altına alınmasına rağmen, tüm haklar çoğu kez devletler tarafından tehdit, sınırlama ve saldırılara maruz kalmakta, ihlaller hayatın her alanında farklı şekillerde tezahür etmektedir. İnsan hakları örgütleri de hayatın çeşitli alanlarında farklı birey ve gruplara dönük hak ihlalleri ile mücadelede farklı yapı ve metotlara başvurur. Bu durum etkin bir mücadele için hak savunucularının bir araya gelmesini zorunlu kılar.

 

Bu nedenle Batman’da faaliyet gösteren İnsan Hakları ve Meslek Örgütleri arasında ortak çalışmanın zeminini oluşturmak, aralarındaki uyum ve koordinasyonu sağlayarak insan hakları savunucularını ve insan hakları mücadelesini güçlendirerek bütünlüklü bir bakış açısı ile izleme, denetleme ve belgeleme yapabilmenin koşul ve araçlarını tartışmak için 6-7 Aralık 2014 tarihlerinde Batman Barosu, İHD, Mazlumder, Batman Tabip Odası, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği ve Kamer üye ve temsilcilerinin katılımı ile iki günlük bir çalıştay yapılmış, İnsan Hakları Batman Platformu kurulması kararlaştırılmıştır.

 

Platform üyesi İnsan Hakları Örgütleri ve Meslek Kuruluşları belirlenen faaliyet alanlarında yürütülecek ortak çalışmalara esas olmak üzere;

 

Uluslararası metinlere konu olmuş/evrensel insan haklarını referans alan,

  

Bütün güç odaklarından bağımsız,

 

Her türlü ayrımcılığa karşı,

 

Politik mülahaza ve dayatmalardan uzak, insan hakları odaklı bir dil,

 

Birbirlerine ve kamuoyuna karşı açık ve şeffaf,

 

Bütün üyelerin platformda eşit temsille, sorumluluk, hak ve ödeve sahip olduğu,

 

Karar alma süreçlerinde uzlaşmanın esas olduğu prensiplerle çalışma konusunda uzlaşmıştır.

 

 

İnsan Hakları Batman Platformu, belirlenen prensipler ışığında, temel sorun ve ihlal alanlarında ortak çalışmalar yaparak tespit, raporlama ve ortak tutum belirleyecek, direkt bireysel başvuru almayacaktır. Ancak bileşenler üzerinden yapılan başvuruları gündemine alacak ve bileşenler esas görev ve faaliyet alanlarında çalışmalarına devam edecektir.

 

Bu vesile ile platformumuz bütün insan hakları alanını ilgilendiren ve olanca yakıcılığı ve aciliyeti ile önümüzde duran mülteci ve sığınmacıların haklarını ilk çalışma alanı olarak belirlemiştir.

 

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde İnsan Hakları Batman Platformunun kuruluş ve prensiplerini ve referanslarımız olan evrensel insan hakları konusundaki mücadele kararlılığımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

 

İNSAN HAKLARI BATMAN PLATFORMU

 

Batman Barosu
 
İHD Batman Şubesi 
 
Mazlum-Der Batman Şubesi
  
Kamer Vakfı Batman Şubesi 
 
Batman Tabip Odası
 
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

28.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.