ROBOSKİ KATLİAMINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI.
Tarih: 28.12.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2771


Basına ve Kamuoyuna
 

28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ya bağlı savaş uçakları tarafından bombalanan Roboski köylülerinden 34’ü bombalama sonucu hayatını kaybetti.

 

Katliamda sorumluluğu bulunan askerler hakkında Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verildi. Kararda askerlerin “kaçınılmaz hataya düştükleri” vurgulanarak haklarında kamu davasını açmayı gerektirir neden bulunmadığı belirtildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kararına yapılan itiraz ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine çeşitli barolara mensup bine yakın avukat tarafından ret kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Roboski Katliamı dosyası halen Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak kararı bekliyor.

 

Katliamın hukuksal süreci böyle iken aradan geçen üç yılda katliamda hukuki, ahlaki ve siyasi sorumluluğu bulunan siyasal iktidar ise sorumluluğu hiçbir zaman üstlenmedi. Hemen hemen her mahkeme kararını eleştiren, yakın zamanda da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Hanefi Avcı hakkında verdiği kararı eleştiren iktidar çevreleri, “kaçınılmaz hataya düştükleri” iddia olunan askerlerin bu hatasını değerlendirme yetkisinin savcılıklarda değil mahkemelerde olduğunu belirtme gereği bile duymadı.

 

Anayasa Mahkemesi’nin Roboski Katliamı konusunda vereceği karar, Mahkeme’nin yaşam hakkına gösterdiği önem ve yaklaşımı da ortaya koyacaktır. Bu çerçevede Batman Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Roboski Katliamı’nın faiillerinin aklandığı takipsizlik kararının Anayasa Mahkemesi’nce kaldırılarak faiiler hakkında tarafsız, seri ve etkili bir yargılama yapılmasını talep etmektedir.

 

Yargıdaki cezasızlık kültürü yargıdaki en temel sorunlardan biri olup, cezasızlıkla mücadele de en az demokrasi mücadelesi kadar elzemdir. Batman Barosu İnsan Hakları Komisyonu, cezasızlıkla mücadele etme konusunda kararlığını ilan eder, cezasızlıkla mücadelenin insanlık onurunu koruma mücadelesi olduğunu vurgulamaktadır.

 

Batman Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Roboski Katliamı faillerinin yargılanması için mağdur ailelerin ulusal ve uluslararası yargı mercilerine başvurularında her zaman yanlarında olacaktır.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Batman Barosu İnsan Hakları Komisyonu

 

 

 

 

 
 

20.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.