BASINA ve KAMUOYUNA.
Tarih: 6.01.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2057

 Basına ve Kamuoyuna

 

Son zamanlarda ilimizde Abdullah Öcalan ve diğer siyasi tutuklu-hükümlülerin serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyası kapsamında tamamen gönüllü bir biçimde yurttaşlardan imza kampanyasına katılmalarını isteyen siyasetçilerin gözaltına alındığı görülmektedir.

 

En son HDP ve DBP İl Eşbaşkanları’nın gözaltına alınıp serbest bırakılmasından sonra, son olarak Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel Emniyet Müdürlüğü’ne davet edilmiş, belediye meclis üyeleri ve partililer ise aynı gerekçeyle gözaltına alınmıştır.

 

Başta Abdullah Öcalan olmak üzere cezaevlerindeki tutuklu-hükümlülerin serbest bırakılmasını talep etmek, bu amaçla imza kampanyaları düzenlemek Anayasal bir haktır. Bu nedenle Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sadece 155 İhbar hattına giden propaganda yapılıyor ihbarı üzerine imza kampanyasını yürütenleri gözaltına aldırması kabul edilemez.

 

İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun gereklerindendir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) göre de, ifade özgürlüğü demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden birini ve toplumun ilerlemesi ve her bireyin özgüveni için gerekli başlıca şartlardan birini teşkil etmekte olup, yalnızca olumlu karşılanan ya da zararsız veya önemsiz kabul edilen “bilgiler” veya “fikirler” için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya endişe verici olanlar için de geçerlidir. Bunlar, çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik talepleridir ki; bunlar olmaksızın “demokratik toplumdan” söz edilemez.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuya yaklaşımı açık ve ifade özgürlüğü konusundaki yasal değişiklik talepleri Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde iken aynı kapsamda yeni kitlesel gözaltıların yapılması uygulayıcıların AİHM kararlarını uygulamak konusunda isteksiz olduğunu ortaya koymaktadır.

 

Batman Barosu, mevcut yasal, anayasal ve uluslararası sözleşmeler ışığında Abdullah Öcalan dahil, tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması için yapılan imza kampanyalarını yürütenlerin gözaltına alınmasını ifade özgürlüğü ihlali olarak görmekte, adli ve kamusal makamlara yurttaşların ifade özgürlüğüne saygı duyma çağrısında bulunmaktadır.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Batman Barosu Başkanlığı 

25.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.