İnsan Hakları Batman Platformunun Batman’daki sığınmacı ve mültecilere ilişkin gözlem ve tespit raporu
Tarih: 2.03.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2277

 
 

Basına ve Kamuoyuna

 

                                                                                          03 Mart 2015

 

Değerli Basın Mensupları,

 

Bildiğiniz üzere platformumuz Aralık 2014’te kurulmuş ve Batman’da faaliyet gösteren İnsan Hakları ve Meslek Örgütleri arasında ortak çalışmanın zeminini oluşturmak, aralarındaki uyum ve koordinasyonu sağlayarak insan hakları savunucularını ve insan hakları mücadelesini güçlendirerek bütünlüklü bir bakış açısı ile izleme, denetleme ve belgeleme yapabilmek amacıyla çalışmalar yapacağını duyurmuştu. Bu kapsamda ilk çalışma konusu olarak da Batman’daki sığınmacı ve mültecilere durumunun tespiti ve çözüm önerileri olarak belirlemişti.

 

Bugün bu konuda yapılan çalışmalar neticelenmiş ve bu çalışma ile ülkelerinde yaşanan iç savaş ve şiddet olayları nedeniyle zorunlu olarak yerlerinden olan Suriye, Irak ve Afganistan vatandaşlarından Batman’a sığınan 20 bini aşkın kişinin insani, sıhhi, hukuki koşullarının tespiti, kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşılması amaçlamıştır.

 

İnceleme kapsamında, Şengal ve çevresinden gelen Ezidilerin kaldığı Batman Belediyesince organize edilen ve toplanan desteklerle kurulmuş İkiköprü (Korixe) yaşam alanı, sığınmacı Ezidi’lerin yerleşik olduğu Batman ve Beşiri’ye bağlı köyler, Batman Belediyesine ait Esentepe tesislerindeki Ezidiler ve şehir içinde özellikle kenar semtlere yerleşmiş Suriye vatandaşı Kürt ve Arap’lar ile Afganistan vatandaşlarının kaldığı yerler gezilmiştir.

 

Çalışma kapsamında yardım faaliyetlerini örgütleyen, kayıt işlemleri ve saha çalışması yapan, Batman Belediyesi, Göç İdaresi, AFAD, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İl Emniyet Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmış ve aşağıdaki tespit ve önerileri kamuoyu ile paylaşmayı gerekli görmüştür.

 

 

·        İç savaş dehşeti nedeniyle ülkelerini terk edip kentimize gelen sığınmacıların her türlü ihtiyacını karşılamak görevi öncelikle kamu gücünü ve imkânlarını kullanan merkezi düzeydeki resmi kurumlarına aittir. Sığınmacıların sorunlarının çözümü STK’ların ve meslek örgütlerinin yasadan ve faaliyet alanlarının doğasından kaynaklanan yardımlarına terk edilmemelidir.

 

·        Bu alanda yapılacak çalışmalarda kamu, sivil toplum, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler, sığınmacılar içinde dini ve etnik çeşitliliği temsil eden delegeler vasıtasıyla ülke çapında ve Batman düzeyinde koordinasyon mekanizmalarının kurulması, bu koordinasyonun multi disipliner bir ekipten oluşması gerektiği ve bu mekanizmaların kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri oluşturmasını tavsiye ve talep olunur

 

·        Uluslararası toplum ve kuruluşlara “sorumluluk paylaşımı” ilkesi kapsamında sığınmacı ve mültecilerin sorunlarının çözümü konusunda destek sunması ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği nezdinde gerekli girişimlerin ve ülkemize uluslararası yardımın bir an önce yapılması gereklidir.

 

·        Kamu kurumlarının Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere,  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler’in Mülteci hakları ile ilgili kararlarına uyması gerekmektedir.

 

·        Sağlık hizmetlerine erişim konusunda Ezidi ve Afganların da Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamına alınması gerekmektedir.

 

·        Savaşın zor şartlarından etkilenen başta çocuk ve kadın savaş mağdurlarına uzmanlar tarafından psikolojik destek verilmelidir.

 

·        Savaş mağduru sığınmacılardan ulaşım, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ücret alınmamalıdır.

 

·        Mahalle muhtarları tespit ve yardım çalışmaları süreçlerine dâhil edilmelidir.

 

·        Sivil toplum özellikle sığınmacılarla ilişkilerin sağlıklı bir zeminde, karşılıklı hukuklarının teminini sağlayacak topluma entegrasyonunun sağlanması konusunda işlev görmelidir.

 

·        Kötü koşullarda çalıştırılan sığınmacıların çalışma koşullarının düzeltilmesi ve emeklerinin karşılığının verilmesi konusunda gerekli vicdani hassasiyet toplumsal dayanışmanın gösterilmesi gerekmektedir.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    İnsan Hakları Batman Platformu
 
 
 
 
 

26.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.