BASINA ve KAMUOYUNA
Tarih: 6.06.2015| Okunma Sayısı: 2553

 

Basına ve Kamuoyuna

  06.06.2015, Batman

 

Önceki gün Bingöl’de HDP seçim aracı şoförünün katledilmesi, akabinde Erzurum’da HDP’nin düzenlediği seçim mitinginde seçim faaliyetinin cebir, tehdit ve şiddetle engellenmek istenip yüze yakın yurttaşın yaralanması olaylarının üzerinden bir gün bile geçmeden dün de bu kez Diyarbakır’da hain eller devreye girerek barışçıl bir mitinge bombalı saldırı yapmış, son bilgilere göre 4 yurttaş hayatını kaybetmiş, 416 yurttaş ise yaralanmıştır.

 

Bingöl, Erzurum ve Diyarbakır’da yaşanan saldırıları şiddetli bir biçimde lanetliyor, saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa diliyoruz. Yaşanan saldırılara ilişkin kamu makamlarının etkili ve tarafsız bir soruşturma yürütüp fail/failleri yargı önüne çıkarmasının önemini vurguluyoruz.

 

Siyasal örgütlülüğü ifade eden partilerin kurulması, hiçbir engel ve baskı ile karşılaşmadan faaliyet yürütülmesi ve çok doğal olarak seçimlerin yapılması demokratik yaşamın vazgeçilmez gereklerindendir. Bireysel olarak seçme ve seçilme hakkından, siyasal partilerin tüm faaliyetlerine kadar bütün haklar, ulusal ve uluslararası hukukun güvencesi altındadır.

 

Ancak maalesef Türkiye’de seçimler, genellikle demokratik değerlerin yaşama geçtiği ve sorunların siyaset eliyle çözüm bulduğu mekanizmalar olmaktan çıkmakta ve tam aksine bir işlevle gerginlik ve çatışma süreçlerine dönmektedir. Türkiye’de siyaset kurumuna dair yapısal sorunların yanı sıra siyasi parti ve aktörlerin söylem ve tutumları da bu gerginliği besleyen temel sebeplerdendir.

 

Açıkça söylemek gerekir ki, Sayın Cumhurbaşkanının bulunduğu makamı da tartışmaya açacak şekilde seçimlere taraf olması, propaganda faaliyetlerinde bulunması, kamu gücünü ve kaynaklarını özellikle muhalefet partileri aleyhine kullanması seçimin doğasını bozan en önemli etmenlerdendir.

 

Yine sorumluluk makamında bulunan ve kamu gücünü kullananların, siyasi kimliklerini kamusal görevlerinin üzerine çıkarması gerginliği besleyen, arttıran nedenlerden biridir.

 

Seçim sürecine girildiği günden bugüne bütün uyarı ve hassasiyetlere rağmen özellikle “sistem dışı” görülen parti ve adaylara dönük fiili saldırılar karşısında maalesef önlem alınmamış, tam aksine bu saldırıları körükleyici bir dil kullanılmıştır.

 

Yarın yapılacak seçimler, ülkenin demokratik gereklerinin yanı sıra, çözüm süreci için de önemli bir eşiktir. Sorunların çözümü ve şiddetin devre dışı kalması için siyasetten başka önerilebilecek bir yol bulunmamaktadır. Tam da seçimden bir gün önce, seçim güvenliğinin devletçe sağlanması gereken bir zamanda, siyasi parti üye ve sandık görevlilerine dönük birçok kentte yapılan operasyonları seçim barışına dönük saldırı olarak niteliyor ve kınıyoruz.

 

Batman Barosu olarak, başta kamu gücünü kullananlar ve sorumluluk makamında olanlar olmak üzere, toplumun tamamını demokratik değerlere sahip çıkarak seçimin barış içinde geçmesi için söylem ve tutumlarında duyarlı olmaya çağırıyoruz.

 

Yarın yapılacak seçimin halkın kendi kanaatlerini serbestçe ifade etmesinin güvence altına alındığı koşullarda yapılması ve seçimin barışçıl bir şekilde geçmesi için sürecin aktif bir şekilde takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

                                                                          

                                                                           Batman Barosu Başkanlığı

 

26.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.