SANDIKLARIN TAŞINMASI İLE SİYASETİN VE SANDIĞIN MEŞRUİYETİ TARTIŞILIR HALE GELECEKTİR.
Tarih: 29.09.2015| Okunma Sayısı: 2582

Basına ve Kamuoyuna

 

            Sandıkların taşınması ile siyasetin ve sandığın meşruiyeti tartışılır hale gelecektir.

 

        Seçimler halkın tercihlerinin ve toplumsal beklentilerinin siyaset kurumuna yön verdiği en işlevsel araçlardır. 7 Haziran seçimleri ile toplumsal barışı sağlama konusunda siyaset kurumuna verilen fırsat, bizatihi siyaset kurumunca tüketilmiştir.

 

       Halkın siyasete yön verme aracı olan seçimlerin sonuçları itibariyle kabul edilmeyip, yeniden seçime gidilmesi ve işin doğasının aksine siyaset kurumunun toplumsal talepleri yönettiği bir atmosfere dönülmüş olması siyasete inancı da zayıflatmıştır.

 

         Daha geçen hafta belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu ve çoğunluğu seçilmiş kişilerden oluşan 26 kişi tutuklanmıştı. Açık bir hukuksuzlukla seçilmişlerin tutuklanması ile Türkiye’de hukuk eliyle siyaseti şekillendirme hastalığı ile bir kez daha yüzleşmiş olduk. Bu haksız tutuklamaların toplumda yarattığı huzursuzluk henüz canlı iken sandıkların birleştirilmesi ve taşınması konusunda verilen seçim kurulu kararları ile sandığın, siyasetin ve seçimlerin meşruiyetinin tartışılır hale geleceği açıktır.

                         

            Batman’da seçim güvenliği nedeniyle sandık kurulamayacağı belirtilen mahallelerde seçim güvenliğini tehlikeye düşüren neredeyse hiçbir olay yaşanmamıştır. Kamuoyunun ve siyasi parti temsilcilerinin sandıkların taşınması konusunda bir talebi ve beklentisi dahası yapılacak seçimler konusunda güvenlik açısından toplumu kaygılandıracak bir tek emare dahi yok iken tam aksine bu karar toplumda bir huzursuzluk ve gerginlik kaynağı olmuştur.

 

            Seçim kurulu kararı ile devredilemez ve vazgeçilemez bir anayasal vatandaşlık hakkı olan seçme hakkı halk için külfete dönüşecektir.  Hiçbir hukuki, objektif ve makul gerekçeye dayanmayan sandıkların taşınması kararının, halkın siyasete serbestçe katılımının engellenmemesi için Yüksek Seçim Kurulunca reddedilmesi gerekmektedir. 29.09.2015

 

           

            Saygılarımızla,

                                                                                Batman Barosu Başkanlığı

  

16.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.