BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 15.10.2015| Okunma Sayısı: 2382

 
 Basına ve Kamuoyuna

                                                                                                          15.10.2015

 

Görevden uzaklaştırma kararı, vesayetçi anlayışın tezahürüdür.

 

Kamuoyuna da yansıdığı üzere Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir ve Eş Başkan Gülistan Akel’in de aralarında bulunduğu 18 Belediye Meclis Üyesi İç İşleri Bakanlığının kararı ile görevden uzaklaştırılmıştır.

 

Uzaklaştırma kararının,  Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerinin “Öz Yönetim İlanı”na ilişkin basına açıklamasına katılmaları gerekçesiyle alındığı duyurulmuştur.  Bahsi geçen açıklamaya katılanlar hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yakın tarihte soruşturma başlatılmış ve henüz haklarında dava bile açılmamıştır. İdari soruşturmaya konu eylemlerin seçilmişlerin görevleri ile ilgili olmaması ve uzaklaştırma kararını gerektirecek hukuki koşulların yokluğuna rağmen Bakanlıkça alelacele bu kararının alınmış olması, idari tasarrufun hukuki değil siyasi saiklerle alındığını açıkça ortaya koymaktadır.

 

Türkiye’de siyaset her zaman askeri/bürokratik vesayet altında tutulmuştur. Bu karar tamamen hükümetin bürokrasi eliyle, makbul görmediği siyasi rakiplerini vesayet altında tutma çabasıdır.  Günlük siyasal kazanç hesabıyla, büyük bir destekle seçilmiş yöneticilerin yargısal ve bürokratik müdahalelerle görevlerinden alınmasının siyaset kurumu içinde toplum için de bedelleri hep ağır olmuştur. Toplumun sinir uçlarına dokunan bu kararla da maalesef sorunların sivil siyaset kurumuyla çözülemeyeceği inancı derinleşmektedir.

 

Ayrıca yakın zamanda Sason’da Belediye Eş Başkanı ve Belediye Meclis Üyelerinin tutuklanması ve akabinde alınan bu karar ile Batman fiilen yerel yönetimsiz bırakılacaktır.

 

Batman Barosu olarak hukuksuz, siyasi ve halkın iradesini hiçe sayması yönüyle toplumsal gerginliklere sebebiyet verecek bu kararı kınıyor yargıdan döneceğine inanıyoruz.

 

Kamuoyuna saygı ile sunulur. 

 

                                                              Batman Barosu Başkanlığı

 

 

25.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.