BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR!
Tarih: 22.06.2016| Okunma Sayısı: 2793

 

         Özgür Gündem Gazetesi'ne dönük adli soruşturmalara karşı başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası kapsamında birer gün nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile yazar/aktivist Ahmet Nesin 20.06.2016 tarihinde tutuklanmıştır.

   

İstanbul 1. Sulh ceza hakimliği'nin tutuklama kararının hukuki temelden yoksun ve tutuklanan kişilerin insan hakları savunuculuğu yapmasının tutuklama kararında etkili olduğu anlaşılmıştır.Özellikle Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın Cizre'deki sokağa çıkma yasağı sonrası yaptığı çalışma ve raporlamaların karara etkisi olduğunu düşünmekteyiz.

 

Sulh Ceza Hakimliği basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan bir suç isnadı ile insan hakları savunucularını tutuklamıştır. Sulh ceza hakimliklerinin cumhuriyet savcılıklarının tutuklama taleplerini anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde  değerlendirmesi gerekmektedir.

 
         Ancak anılan tutuklama kararında bu değerlendirmenin yapılmadığı ve kararın "Hukuk Devleti" ilkesini Anayasası'na koyan bir ülke için utanç verici bir karar olduğunu belirtmek durumundayız.

 

Sözkonusu tutuklama kararı kamuoyunda sulh ceza hakimliklerinin tarafsız ve bağımsız olmadığı yönündeki şüpheleri doğrulamaktadır.



Tutuklama kararının itirazla ortadan kaldırılacağına olan inançla Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'le dayanışma duygularımızı ilan ediyoruz.

 


 
AĞRI BAROSU                   BATMAN BAROSU
 
 
BİNGÖL BAROSU                    BİTLİS BAROSU                 DERSİM BAROSU


 
DİYARBAKIR BAROSU       HAKKÂRİ BAROSU          KARS-ARDAHAN BÖLGE BAROSU
 
 
MUŞ BAROSU SİİRT BAROSU
 
 

ŞIRNAK BAROSU                    URFA BAROSU                      VAN BAROSU 

29.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.