Hiçbir Koşulda Adil Yargılanma ve Savunma Hakkından Vazgeçilemez.
Tarih: 25.07.2016| Okunma Sayısı: 2733

 

Basına ve Kamuoyuna

 

15 Temmuz’da sivil hayata ve toplumun geleceğine kastedilerek gerçekleşen darbe girişimi toplumun tüm kesimlerince ortak ve güçlü bir irade ile boşa çıkarılmış ve akabinde olağanüstü hal ilan edilmiştir.

 

Özellikle bölgemizde uzun yıllar süren ve ağır insan hakları ihlallerinin zeminini oluşturan olağanüstü hal konusunda toplumda oluşan kaygıların haklılığı, yayınlanan ilk Kanun Hükmünde Kararname ile açıkça ortaya çıkmıştır.

 

            Resmi gazetede yayınlanan KHK’nın özellikle, soruşturma ve kovuşturma işlemleri başlığı altında 6. Maddesi ile temel asgari haklar adeta askıya alınmıştır. Kanun Hükmünde Kararname ile gözaltı süresi günden 30 güne çıkarılmış, şüpheli-avukat görüşmeleri yasaklama ve sınırlamaya tabi tutulmuş, avukat-müvekkil görüşmelerinin mahremiyetini ihlal edecek düzenleme ile denetime açık hale getirilmiş ve Cumhuriyet Savcılığınca Baro tarafından bildirilen avukatın değiştirilmesinin isteyebilmesi ile savunma mesleği adeta hâkim/savcı vesayetine alınmış, tutukluluk değerlendirmesinde avukatın hazır bulunması zorunluluğunu ortadan kaldıran ve bütünüyle mesleğin doğasına aykırı düzenleme ile savunma hakkı işlevsizleştirilmiştir.

 

            Bir taraftan temel hakların kısıtlayan diğer taraftan savunma makamını yargılamanın şekli bir unsuru olmaktan bile çıkararak önemsizleştiren ve hatta açıkça güvensizliğini ortaya koyan düzenlemedeki yaklaşımı kabul edilmez buluyoruz.

 

            Hiçbir koşul ve şartta savunma ve adil yargılanma hakkı ve genel olarak hukuk güvenliğinden vazgeçilemez. Tam aksine bireysel hakların haleldar olma riskinin daha yüksek olduğu böylesi olağanüstü dönemlerde hukuki güvencenin sağlanması ve bireysel hakların titizlikle korunması gerekmektedir.

 

            Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması ya da zedelenmesi sadece bugünümüzü değil toplumun geleceğini ve hatta darbe karşıtlığında somutlaşan büyük toplumsal mutabakatı etkileyecek niteliktedir.

 

            Bu nedenle toplumun demokratik duruşu ile ortaya koyduğu kazanımların güçlenmesi ve yaşamın hızlıca normalleşmesi ve hukuk güvenliğinin sağlanması için adil yargılama ve savunma hakkına halel getiren düzenleme ve uygulamalardan vazgeçilmesini çağrısını yapıyoruz.

 

            Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 25.07.2016

 

                                                                 Batman Barosu Başkanlığı 

 
 

20.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.