YENİ ADLİ YIL İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.
Tarih: 5.09.2017| Okunma Sayısı: 1458

Toplumsal barış ve huzurun olmazsa olmazlarından biri sağlam bir hukuk sistemi ve yargıya olan güvendir. Demokrasisi yerleşmiş toplumlar açısından önemli olan, temel hak ve hürriyetlerin teminatı olan sağlıklı bir yargı sisteminin varlığıdır.

15 Temmuz darbe teşebbüsü ve sonrasında yaşanan gelişmeler, devletin pek çok kurumunda olduğu gibi yargı içinde de zaaf meydana getirmiş, evvelinde de nicelik anlamında sıkıntı yaşayan yargı sisteminde bu kez nitelik anlamında da birtakım sorunlara yol açmıştır. Özellikle OHAL sürecinde çıkarılan KHK’larla getirilen düzenlemeler, savunma hakkına yönelik kısıtlamaları ve silahların eşitliği ilkesine aykırılıkları beraberinde getirmiştir.

Her şeyden önce ülkemizde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının sadece kağıt üzerinde kalmadığı, nitelik anlamında liyakate dayalı ve nicelik olarak yeterli sayıda hakim ve savcının istihdam edildiği, yargının üç sacayağından biri olan savunmanın üzerinden baskı ve kısıtlamaların kaldırıldığı, avukatları yargıya ayak bağı gören anlayışı bertaraf edecek, savunmanın dolayısıyla adil yargılama hakkının teminatı olan avukatların yargısal süreçlerdeki pozisyonunu güçlendiren yeni bir Avukatlık Yasası’nın yürürlüğe konulması şarttır. Bununla birlikte  avukatların mesleğin doğasından kaynaklanan haklarının kullanımını zorlaştıran uygulamaları ısrarla devam ettiren, avukat ile mücadeleyi suç ve suçlu ile mücadelenin bir parçası olarak kabul eden kolluk uygulamalarının sona ermesi için ayrı bir adli kolluk teşkilatını da içeren Yargı reformunun biran önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

OHAL süreciyle birlikte ihraç ve sürgün yöntemiyle önceki tüm kazanımlarını yitirmiş pek çok kamu çalışanı için yargı yolu kapatılmış, yaygın ve ölçüsüz olarak başvurulan tutuklama tedbirleri de adil yargılanma hakkının ihlaline ve hukuka olan güvenin sarılmasına sebep olmuştur.  Türkiye’nin taraf olduğu AİHS hükümlerine aykırı biçimde, yargılama standardında açıkça bir geriye gidiş söz konusudur. Bu bağlamda özellikle daha önce açığa alınan ve daha sonra görevlerine iade edilen Eğitim-Sen’e üye öğretmenlerden bir kısmının görev yaptıkları ilden başka bir ile tayinlerinin yapılmasının Hukuk Devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtmek isteriz.

Terörle mücadele ve meşum darbe teşebbüsüne kalkışan cunta ve destekçileri ile mücadele meşru ve zaruri olduğu kadar, bu mücadelenin hukuk çerçevesinde yürütülmesi önemlidir. Ancak henüz yargılamaları devam eden ve haklarında kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü bulunmayan FETÖ sanıklarına tek tip kıyafet uygulamasının özellikle masumiyet karinesine aykırılık teşkil edeceği göz ardı edilmemelidir. Nitekim Anayasamızın 38/4. Maddesi “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.” hükmüyle masumiyet karinesinin dil, din, ırk ve millet ayrımı gözetmeden herkes için güvence altına almış, yine Anayasamızın 15/2. Maddesiyle masumiyet karinesi savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde dahi dokunulması mümkün olmayan çekirdek haklar kategorisine dahil edilmiştir. Henüz ceza yargılaması sürmekte olup suçlu oldukları kesinleşmemiş sanıkların suçlu gibi muamele görmesine sebep olacak tek tip kıyafet gibi uygulamalar Hukuk Devleti ilkesini zedeleyecektir.

Bütün vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruma, huzur güven ve emniyet içinde bu hak ve hürriyetlerin kullanımını kolaylaştırma devletin öncelikli görevidir. Özellikle son dönemlerde nadir de olsa gözaltında işkence vakıalarının bölgemizde yeniden görülmeye başlanması kaygı vericidir. Haklarındaki suçlama ne olursa olsun işkence ve kötü muamele insanlık onuruna aykırıdır ve kabul edilemez. Bu tür olayların yaşanmaması adına özellikle gözaltında işkence iddiasına adı karışmış kolluk görevlileriyle ilgili olarak gerekli cezai takibatın yapılması önemli ve elzemdir.

Batman Barosu olarak, savunma makamına hak ettiği değerin verildiği, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını gerçek anlamda sağlandığı, bir yıl olması dileği ile yeni adli yılın ülkemizde adalet ve barış getirmesini temenni ediyoruz.

BATMAN BAROSU BAŞKANLIĞI

29.03.2024