Tarih: 12.02.2018| Okunma Sayısı: 1975

Son zamanlarda Batman ilinde pek çok aracı kurum, firma veya kişinin hasar danışmanlık adı altında trafik ve iş kazaları takipçiliği yapmaya başladığı görülmektedir. Üstelik bahsi geçen bu firma/Şirket veya kişilerin bu konuda ilan yapma ve gazetelere reklam dahi vermektedir.

Bilindiği üzere 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 35.maddesine göre ; Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir hükmü amirdir. Avukatlık kanunun 35. Maddesine hukuki danışmanlık yapma ve bu kapsamdaki hukuki işlemleri takip etme, dava ve savunma yetkisi sadece avukatlara verilmiştir.

Avukatlık Kanunun 63/3 fıkrasında Avukatlık yapmak yetkisini taşımadıkları halde muvazaalı yoldan alacak devralarak ve kanunların tanıdığı başka hakları kötüye kullanarak avukatlara ait yetkileri kullananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar ve devamında Mahkemeler, icra ve iflas daireleri ve barolar, bu maddenin kapsamına giren bir olayı öğrenince Cumhuriyet Savcılığına bildirmek zorundadırlar.

Bu kapsamda Batman Barosu olarak yaptığımız çalışmalar sonucu şimdiye kadar tespit ettiğimiz 10 firma hakkında Avukatlık kanunu ihlal etmeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunduk. Bu firma ve kişilerle ilgili olarak açılan soruşturma ve akabinde yapılacak kovuşturmaların sonuna kadar takipçisi olacağımızı Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Batman Barosu Başkanlığı

19.04.2024