İŞKENCE VE FENA MUAMELE KABUL EDİLEMEZ
Tarih: 2.06.2018| Okunma Sayısı: 1860

 

BASINA VE KAMUOYUNA;

Hakkari ili Şemdinli ilçesi Yufkalı (Nerduşe) Köyü Binahare mezrasında yaşayan Nasır TAŞ ve Ramazan AKTAŞ isimli iki çobanın, koyunlarını otlatırken askerler tarafından darp edilmek suretiyle işkence gördüklerine ilişkin haberler, basın ve sosyal medyada yer aldığı görülmüş ve ağır işkence izleri gözlemlenmiştir.

            Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasa’sının 17. Maddesi; “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz.”  İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 3. Maddesi; Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz.” İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 5. Maddesine göre; “Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez.”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 1984 yılında kabul ettiği “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme” ve içeriği, işkenceyi mutlak bir biçimde yasaklamıştır. Anayasanın 17. Maddesi ve Uluslararası sözleşmeler taraf devlete, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletine işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye karşı mücadeleye dair negatif yükümlülükler yüklemiştir. Mutlak bir biçimde hem ulusal, hem de uluslar arası belgelerde düzenlenen ve uyulması zorunlu olan işkence yasağı hakkında devletin etkin soruşturma yapma ve sorumluları açığa çıkarma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu bağlam da Hakkari Valiliği ve Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından etkili  adli ve idari soruşturmalar  yürütülerek bu iddiaların aydınlatılması, faillerin tespiti ile  adli ve idari yönden yaptırıma tabi tutulmalarını sağlamaları hukuk gereği kaçınılmaz sorumluklarıdır. 

 Batman Barosu olarak yetkili mercileri göreve davet ediyor olayın ve yaşanan hak ihlallerin daima takipçisi olacağımızı saygıyla kamuoyu bilgisine sunuyoruz.

 

                                               BATMAN BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU

 

29.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.