DİYARBAKIR BAROSU YALNIZ DEĞİLDİR

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

SURUÇ OLAYI ETKİN VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE SORUŞTURULMALIDIR ”

 

             14.06.2018 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 4 kişinin yaşamını yitirdiği 8 kişinin de yaralandığı elim bir kavga hadisesi yaşanmıştır. Olayın hemen akabinde siyasi yetkililer tarafından, çıkan kavganın sebebi ve failleriyle ilgili çeşitli açıklamalar yapılmıştır. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre hayatını kaybedenlerden ikisinin kavga hadisesinden sonra yaralı olarak kaldırıldıkları hastanede vahşice öldürüldükleri yönündedir.  Olayın sebebi, olayın başlaması ve meydana geliş şekliyle ilgili ciddi bir bilgi kirliliği oluşmuştur.

               Öncelikle belirtmek gerekir ki hiçbir makam ve mevki insan yaşamından daha değerli değildir.  Barışa, kardeşliğe ve küskünlüklerin giderilmesine vesile olması gereken mübarek Ramazan ayında bu şekliyle elim bir hadisenin gerçekleşmiş olması üzüntü vericidir. Bu yaşanan vahim olay nedeniyle yapılması gereken, olayın etraflıca soruşturularak aydınlatılması, etkin etkili bir soruşturma yapılarak kimlikleri ve makamları ne olursa olsun olayın faillerinin ortaya çıkarılması ve tüm bu yapılanların şeffaf ve tarafsız bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasıdır. Yargı makamlarından etkin ve adil bir soruşturma, siyasilerden de bu süreçte itidalli bir dil kullanmaların bekliyoruz. Bu vesileyle Suruç’taki vahim olayda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.     

 

“ DİYARBAKIR BAROSU YALNIZ DEĞİLDİR ”

             Suruç’ta yaşanan bu vahim hadiseden sonra Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır ilindeki bir kısım Sivil Toplum Kuruluşları bu yaşanan hadise nedeniyle gözlemde bulunmak üzere Suruç ilçesine gitme kararı almış ancak ilçeye girişlerine dahi yetkililer tarafından izin verilmemiştir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 18.06.2018 tarihinde TRT Haber Kanalında katılmış olduğu programda Suruç’ta yaşanan olaylara ilişkin yaptığı değerlendirmeler esnasında:

“Şunu da ifade edeyim o kadar alçakça değerlendirmeler yapılıyor ki, şimdi dün Diyarbakır'da Diyarbakır Ticaret Sanayi de dâhil olmak üzere Diyarbakır Barosu zaten Diyarbakır Barosu PKK'ya müzahir bir Baro' dur. Çok açık ve net söylüyorum PKK’ya Müzahir bir Barodur. Bütün eylemlerimizde olaylarımızda hukuka dahil olan bütün olaylarımızda PKK sesini çıkarmadığı zaman Diyarbakır Barosu sesini çıkartır.” Şeklinde sözler sarf etmiştir.  

                24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimler dolayısıyla çok hassas ve gergin geçen bir süreçte; kin ve nefret söyleminden kaçınmak, sükûnet ve itidal çağrısı yapmak gerekirken, İçişleri Bakanı tarafından ayrıştıran, insanları ötekileştiren ve en vahimi insanları hedef gösteren bir dilin kullanılmış olması üzüntü vericidir.  Bir hukuk kurumu olan Diyarbakır Barosu, hakkında herhangi bir yargı kararı olmaksızın devletin en üst düzey yetkililerinden birisi tarafından suçlu ilan edilmiş, toplum ve halk nezdinde hedef gösterilmiştir. Barolar sadece savunmanın değil, Hukuk devletinin ve Demokrasinin yılmaz temsilcileridir. Hiç kimse, hele de ülkenin İçişleri Bakanı, bırakın bir yargı kararını, haklarında konu ile ilgili soruşturma dahi açılmamış Baroları ve Avukatları töhmet altında bırakamaz, hedef gösteremez. Zaten böyle bir hakkı ya da yetkisi de bulunmamaktadır. Bu talihsiz açıklama Baroları ve Avukatları ne yazık ki açık hedef haline getirmiştir.

      

              Batman Barosu olarak işbu sözler dolayısıyla hedef gösterilen Diyarbakır Barosunun yanında olduğumuzu belirtir, İçişleri Bakanını, yetkilileri ve Yargı makamlarını; Baroları ve Sivil Toplum kuruluşlarını herhangi bir yargı kararı olmaksızın suçlayıp hedef göstermek yerine Suruç’ta meydana gelen olay nedeniyle etkin, adil ve etkili bir soruşturma yürüterek faillerin bir an önce ortaya çıkarılmasını sağlamaya davet etmekteyiz.

               Özellikle belirtmek isteriz ki Diyarbakır Barosu yalnız değildir ve Batman Barosu bu konuda sonuna kadar Diyarbakır Barosunun yanında yer alacaktır.

Saygılarımızla.

                                                       

                                                             BATMAN BAROSU BAŞKANLIĞI