VAN BAROSU MESLEKTAŞLARIMIZA YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ

 

   Terör örgütü İŞİD'in 15 Eylül'den bu yana kuşattığı Kobane halkıyla dayanışma amacıyla Van Barosu üyesi meslektaşlarımız 08.10.2014 tarihinde cübbeli bir şekilde adliye sarayından 500 metre uzaklıktaki parka barışçıl bir yürüyüş yapmak istemişlerdir. Ancak daha adliye kapısında kolluk güçlerinin engellemelerine maruz kalmışlar, yürümek konusunda ısrarcı bir tutum sergilemeleri üzerine de kolluk güçlerinin fiziki saldırısına maruz kalmışlardır.


   Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altına alınan haklardandır. Hakkın kullanımını koruma yükümlülüğü olan devletin bu hakkı fiziki saldırı ile engellemesi demokrasi açısından utanç vericidir. Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşünü fiziki saldırı ile engellemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde onlarca kez ihlale konu olduğu gerçeği ortadayken maalesef Türkiye halen 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü'nü AİHM içtihatlarına uygun hale getirmemiştir. Bu nedenle meslektaşlarımıza yapılan saldırıda, mevzuatı AİHM standartlarına uygun hale getirmeyen yasama organının da rolü büyüktür.


Batman Barosu olarak saldırıya uğrayan Van Barosu ile dayanışma duygularımızı belirtir, Van Barosu üyesi meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz.