BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 26.08.2021| Okunma Sayısı: 842

  BASINA VE KAMUOYUNA

SHOW TV adlı kanalda 24.08.2021 tarihinde yayınlanan bir programa telefon ile bağlanan Kürt yurttaş; Kürtçe konuşmak istemiş ancak program sunucusu  Didem ARSLAN YILMAZ yurttaşın Kürtçe konuşması üzerine agresif ve dışlayıcı bir dil ile ‘’DOĞRU DÜZGÜN TÜRKÇE KONUŞSUN. HEPİMİZ ANLAYACAĞIZ. BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ YANİ DOĞU DİLİ BİLMİYORUZ Kİ BİZ.” şeklinde tepki göstermiş ve programa katılan yurttaşı Kürtçe konuşması nedeniyle yayından almıştır.

Sunucunun  Kürt Dili’ni yok sayacak şekilde ’’Doğu Dili’' ifadesini kullanması ise toplumda  asimile etme ve yok sayma düşüncelerinin çağımızda bile vücut bulduğunu ortaya koymaktadır.
Wikipedia’da dünyanın en zengin dilleri listesinde 9. sırada yer alan ve milyonlarca yurttaşın konuştuğu bir dili reddeden, bu dile ve kültüre karşı nefret dili kullanan program sunucusu ve olaya sessiz kalan kanal yönetimini kınıyor, bu tür ırkçı, ötekileştirici ve dışlayıcı nefret söylemlerinin tekrarlanmamasını diliyoruz. 

Aynı tarihlerde basına yansıyan haberlere göre ise Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan kadın tutukluların söyledikleri Kürtçe şarkılar ve sözler “anlaşılmayan bir dilde sözlü halay çektikleri”, “anlaşılmayan dilde marş okudukları” şeklinde yazılarak haklarında disiplin soruşturması açılmıştır. 

Kürt Dili’ne yönelik son iki örnek Kürt Dili’nin özel ve kamusal alandaki kullanımlarına ilişkin yasal mevzuatın çıkarılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. 

Batman Barosu Av. Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi olarak Kürt Dili’ne karşı ayrımcı, ötekileştirici ve ırkçı söylemlerde bulunan Didem Yılmaz Arslan’ı kınıyor; bu söylemlere temel oluşturan Kürt Dili’nin kamusal alanda kullanılması yönündeki engellerin mevzuat değişikliğiyle kaldırılmasını yetkili makamlardan talep ediyoruz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 



  Batman Barosu Av. Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi

28.03.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.