HALEPÇE SOYKIRIM OLARAK TANINMALIDIR
Tarih: 16.03.2022| Okunma Sayısı: 600

Halepçe Soykırım Olarak Tanınmalıdır

Irak’ta Baas Rejimi güçleri tarafından Kürtlere karşı yürütülen Enfal Operasyonları kapsamında yüzbinlerce kişi katledilmiş, yine bu operasyonlar sırasında 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’de 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği, 7 bin kişinin ise yaralandığı kimyasal saldırılar yapılmıştır.  Halepçe Soykırımı etkisi günümüze kadar devam eden, insanlık tarihin en karanlık sayfalarından biridir.

Halepçe’de Kürtlere karşı kimyasal silahlarla gerçekleştirilen eylemler soykırım suçunun tüm unsurlarını oluşturmaktadır. Nitekim 1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından Halepçe Soykırımı “Soykırım” olarak kabul edilmiştir.

1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’nin 2. maddesine göre; “..ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla gruba mensup olanların öldürülmesi, grubun mensuplarına ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi, grubun bütünüyle  veya kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirilmesi…”  gibi eylemler soykırım suçunu oluşturmaktadır. Bu sözleşme hükümleri aynı zamanda soykırım suçunun faillerinin bir uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını da öngörmüştür.

Kimyasal silahların kullanılması 1925 tarihli Cenevre Antlaşması’yla yasaklanmış, daha sonra bir dizi başka sözleşme ile kimyasal silahların kullanılması savaş suçu olarak düzenlenmiştir. Öte yandan insancıl hukukun çerçevesini oluşturan dört Cenevre Sözleşmesi’nin ortak 3. maddesi de; niteliği ne olursa olsun her türlü savaş ve çatışmada sivillerin ve sivil yerleşim birimlerinin askeri hedef olamayacağını düzenlemiştir. Kürt halkı Baas Rejimi döneminde uluslararası hukukun en ağır suçlar olarak düzenlediği savaş suçu, soykırım suçu ve insanlığa karşı suçların tümüne maruz kalmıştır.

Batman Barosu olarak; Kürtlere yapılan soykırımı kınıyor ve başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere tüm hükümetlerden bu soykırımın soykırım olarak tanınmasını talep ediyoruz.

Halepçe açık bir yara olarak hala insanlığın kalbinde kanamaktadır. Soykırımın 34. yıldönümünde hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyoruz.

Halepçe’yi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Batman Barosu

20.04.2024