BATMAN M TİPİ CEZAEVİ OLAYI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
Tarih: 5.06.2020| Okunma Sayısı: 1198

 

BATMAN M TİPİ CEZAEVİ OLAYI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

 

Bilindiği gibi 04.04.2020 tarihinde, Batman M tipi cezaevinde yangın olayı yaşanmıştır.

Olay gecesi ve sonrası yaşananlar, merkezimizce titizlikle takip edilmiş, gerekli makamlardan bilgi alınmış, bilgi verilmiş, taleplerde bulunulmuş ve suç duyurusunda bulunulmuş, istenmeyen bir sonuç oluşmaması için azami gayret gösterilmiştir.

Olayın çıktığının sonraki günü, (05.05.2020) Batman M tipi cezaevinin önemli bir bölümü kullanılamaz hale geldiği gerekçesi ile tutuklu ve hükümlülerden 20’si çocuk toplam 439 tutuklu ve hükümlünün Diyarbakır 4 nolu T tipi kapalı cezaevine sevk edilmiştir.

Bu kapsamda, 08.04.2020 tarihinde, Diyarbakır 4 nolu T tipi kapalı cezaevi ziyaret edilmiş, bir kısım tutuklu ve hükümlü ile görüşmeler yapılmış, durum raporla (http://www.batmanbarosu.org.tr/Detay.aspx?ID=124983) Sayın Halkımızla paylaşılmış ve görüşmelerde edinilen eksiklikler ve talepler ilgili makamlara iletilmiş, işkence ile kötü muamele iddialarının soruşturulması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Mevcut durum ile gelişmelerin tespiti için 01.06.2020 tarihinde, merkez başkanı ve sekreterimiz tarafından, Diyarbakır 4 nolu Tipi kapalı cezaevi tekrar ziyaret edilmiş, bir kısım tutuklu ve hükümlü ile görüşmeler yapılmıştır.

Görüşmelerden alınan bilgiler ile yerinde yapılan tespit ve müşahadelerden, raporumuzda belirtilen kantin, temizlik, temizlik malzemelerinin bulunmaması, telefon görüşmeleri, paralarının ulaşamaması gibi eksikliklerin hemen hemen tamamının giderildiği anlaşılmıştır.

Ancak, pandemi salgını nedeniyle ve salgın kapsamında açık ve kapalı görüşmelerin bu sürede yapılamadığı, fakat kapalı görüşlerin tarih itibariyle, Türkiye genelinde başladığı anlaşılmıştır.

Avukat görüşmeleri de pandemi salgını nedeni ile kapalı olarak yapılmaya devam edilmektedir.

Bir kısım tutuklu ve hükümlü, olay nedeniyle çıkan kargaşa ve karışılıklardan dolayı elbiselerinin bir kısmının kendilerine ulaşmadığı dile getirilmiş, bu durum idareye bildirilmiştir.

Soruşmada gizlilik kararı bulunduğundan mahkeme sürecine kadar, dosya ile ilgili bilgilerin verilmesi yasal olarak mümkündür değildir.

Ancak; olaya ilişkin soruşturma, Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca tamamlanmış ve iddianame, mahkemeye sunulmuştur. Mahkemece iddianamenin kabulünü müteakip kovuşturma/mahkeme süreci başlayacaktır.

 

Sayın Halkımıza Saygı ile Duyururuz.

 

 

BATMAN BAROSU AVUKAT SEDAT ÖZEVİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ

26.04.2024
AV. ERKAN ŞENSES
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.